Patrik Mencigar je diplomirani kineziolog, kondicijski trener in ustanovitelj Fit fabrike.

Patrika Mencigarja šport v takšni ali drugačni obliki spremlja že celo življenje. Kot otrok je imel preveliko telesno težo, zaradi česar so ga starši poskušali spodbuditi, da se začne ukvarjati s športom. 

Preizkusil se je v rokoborbi, nogometu in ameriškem nogometu, vendar s tem ni nadaljeval. Kjub temu ga je nogomet spremljal na lokalnem igrišču, kjer so s prijatelji preživeli večino časa.

 Spremembe so se pričele v srednji šoli

V srednji šoli je doživel 'preblisk' in se začel zavedati, da bo potrebno ukrepati. Začel je s tekom in na ta način izgubil približno dvajset kilogramov. Takrat je začel tudi z treningom moči.

Najprej je treniral doma na hodniku z osnovno opremo, čez čas pa si je kupil fitnes karto in nadaljeval treninge tam. 

»Seveda, znanja takrat nisem imel in so moji treningi bili več ali manj eksprimentacija in improvizacija. Ideje za treninge sem pobiral s posnetkov na YouTubu, « pojasnjuje Patrik.

Na koncu srednje šole se je tako odločil za študij kineziologije na Fakulteti za vede o zdravju na Primorskem in tam tudi diplomiral.

Začetki Fit fabrike

Želja o ustanovitvi lastne telovadnice je bila v ozadju že nekaj časa. Po končanem študiju je dobil zaposlitev kot kondicijski trener v Nogometni šoli Mura, kjer še zdaj skrbi za kondicijsko pripravo tekmovalnih selekcij v nogometni šoli. 

»Nekega dne sem prejel klic in na drugi strani je bil gospod, katerega sem spoznal preko dela v klubu. Prosil me je, če lahko njegovi partnerki pomagam pri vadbi. Seveda, sem bil takoj pripravljen pomagati. Ker takrat še nisem imel prostorov, sem najel eno drugo telovadnico in tam izvajal treninge,« o svojih začetkih pravi Patrik. 

 O njegovem delu se je kmalu razvedlo in dobil je več strank, nato pa je nastal problem s prostorom.

»Težko je bilo uskladiti in strankine urnike ter razpoložljivost telovadnice. Zaradi tega sem začel z iskanjem prostorov za oddajo. Ko sem našel popoln prostor, se je začela zgodba Fit fabrike,« dodaja. 

V sklopu lastne funkcionalne telovadnice trenutno izvaja individualne vadbe, vadbe v parih, postrehabilitacijo, kondicijsko pripravo, pripravo jedilnikov in klasične ter športne masaže.

Funkcionalna telovadnica Fit Fabrika (vir: osebni arhiv).

Kondicijski trener tekmovalnih selekcij

Poleg osebnega trenerstva v lastni telovadnici, opravlja še eno službo, kot kondicijski trener pri nogometni šoli Mura.

Njegovo področje je kondicijska priprava tekmovalnih selekcij v nogometni šoli. Za selekcije U14, U15, U17 in U19. Med drugim so njegove naloge priprava kondicijskih planov, opravljanje testiranj, analiziranje treningov in rehabilitacija poškodovanih igralcev.

Vsak dan je drugačen

Zaradi dinamičnega dela nima stalnega urnika. Kot je povedal v pogovoru za Sobotainfo, je zanj vsak dan drugačen. Ko ima pripravljen urnik za delo v nogometni šoli, se loti priprave svojega urnika.

Skupaj z vadečimi najdejo termine, ki ustrezajo vsem in tako naredijo tedenski načrt.

Vir: osebni arhiv

V prihodnosti razmišlja še o magisteriju

Naslednja zadana točka je nadaljnje izobraževanje - magisterij, kjer se želi specializirati na kondicijsko pripravo v nogometu.

Kot srednjeročen plan navaja širitev ponudbe v Fit Fabriki. Prekmurskim športnikom želi namreč ponuditi športno diagnostiko, ker meni, da v Prekmurju tega primanjkuje.

Dolgoročen cilj pa je infrastrukturna širitev telovadnice.  

»Ko začneš, je polovica mimo«

Vsem, ki želijo spremeniti svoje življenje na boljše, ampak zaradi strahu pred neuspehom ne upajo začeti, svetuje, da je strah odveč.

»Profesor pri športni vzgoji nam je vedno govoril, ko začneš, je polovica mimo. Pot do uspeha ni lahka, ni pa nemogoča. S pravim pristopom in dobrim trenerjem je vse mogoče. Tudi sam sem šel skozi to in lahko odločno povem, da je bilo vredno vsega truda,« je v pogovoru sklenil Patrik. 

S spleta

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice