Starejšim od 65 let, invalidom in vojnim veteranom bo v Mariboru od 1. oktobra na voljo brezplačni prevoz. Kakšni so ostali načrti za razvoj mestnega potniškega prometa v mariborski občini?

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v družbi župana Mestne občine Maribor Saše Arsenovića in direktorja Javnega podjetja za mestni potniški promet Marprom Bernarda Majheniča spregovoril o razvojnih priložnostih javnega mestnega potniškega prometa v Mestni občini Maribor.

»Javni potniški promet mora postati hrbtenica prevozov in mobilnosti v Republiki Sloveniji,« je izpostavil Vrtovec.

»Imamo številne aktivnosti, kako obuditi javni potniški promet širom po državi, tako med upokojenci, dijaki in študenti ter med zaposlenimi,« pravi minister.

Spomnimo, pred dvema tednoma so uvedli kartico Slovenija za študente in dijake, ki jim velja po celotni državi, ne samo od kraja bivanja do izobraževalne ustanove. Lansko leto pa so uredili brezplačen prevoz za starejše nad 65 let in vojne veterane.

Brezplačne vozovnice od oktobra tudi v Mariboru

Vrtovec in direktor Marproma Bernard Majhenič sta podpisala pogodbo, ki določa brezplačen potniški promet za upokojence, vojne veterane, invalide in starejše nad 65 let.

Brezplačne vozovnice začnejo veljati 1. oktobra.

To po mnenju Vrtovca pomeni korak naprej, da se bodo starejši lažje odločali za prevoz z avtobusom in korak k ohranjanju okolja. Brezplačna vozovnica bo na voljo vsem, ki prihajajo v Mestno občino Maribor, in ne samo za mariborske občane. 

Do sedaj so enak dogovor sprejeli tudi v Mestni občini Ljubljana, na ministrstvu za infrastrukturo pa se dogovarjajo še z drugimi slovenskimi občinami, kot primer je Vrtovec navedel Novo Gorico in Velenje.

V Mariboru sicer ne gre za take zneske kot v Ljubljani, kjer so ocenjeni stroški ta trenutek med pet in sedem milijonov evrov, je ob podpisu povedal Vrtovec. Višina sredstev za Maribor je nekaj več kot milijon evrov.

Arsenovič: »Za prevoz mora skrbeti tudi lokalna skupnost«

Mariborski župan je poudaril, da mora poleg države za prevoz skrbeti tudi lokalna skupnost, od brezplačne uporabe koles, urejanja kolesarskih stez, z mestnim potniškim prometom.

Ob tem je izpostavil, da so v Mariboru kot prvi v Sloveniji podpisali pogodbo za dva električna avtobusa v vrednosti milijon evrov, od tega bo Eko sklad sofinancial približno 600.000 evrov. Na poti je tudi polnilnica, ki bo za to potrebna. 

Vrtovec obljublja, da bodo podobne ugodnosti kmalu vstopile v veljavo tudi za dijake, študente in zaposlene, napovedal je pogovore s študentsko in dijaško organizacijo.

Na vprašanje, ali bo mariborska glavna avtobusna postaja v kratkem doživela prenovo, Arsenovič odgovarja, da razmišljajo o tem, a prenova postaje trenutno ni na prioritetni listi.

»So neke stvari, ki sploh še ne obstajajo in jih je treba narediti, da bomo spreminjali potovalne navade,« je povedal. 

Dodaja, da razmišljajo o tem, kaj doživi tisti, ki pride v Maribor in da slika, ki se mu pokaže, ni tista prava. Želijo, da bi turist začutil mesto v lepši obliki.

»Je pa avtobusna postaja zagotovo lepša kot v Ljubljani,« je za šalo pripomnil Vrtovec.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice