Ljudje dobrih src so vsaj začasno poskrbeli za prebivališče starejše občanke.

Ob pomoči drugih Mariji Fekonja z vinorodnih hribčkov v Zbigovcih nad Gornjo Radgono ne bo več treba skrbeti zaradi zamakanja. Na njeni več kot 150 let stari hiši so popravili streho in preprečili, da bi deževje dodatno uničevalo stene in pohištvo. 

Ne hiša, dom.

Marija, bližnjim in prijateljem poznana kot Micka, večino hrane pridela sama na vrtu in se preživlja s skromnimi 300 evri pokojnine po pokojnem možu Romanu. Bore malo torej, in to kljub temu, da je desetletja tudi sama delala v vinogradih. Glede na razmere, v kakršnih biva, bi morda pričakovali socialno ali kakšno drugo podporo, a še vedno čila in prijazna Marija se v glavnem prebija sama.

»Koliko imam, toliko zapravim, glavno je, da poravnam vse obveznosti, ki jih vsak mesec ni malo. Malo mi pomagajo tudi hčerke, tako da gre iz meseca v mesec,« pripoveduje 79-letnica.

A za sanacijo hiše, nekdanje vinogradniške zidanice, vendarle ni bilo dovolj. Zidanica, v kateri Micka od moževe smrti leta 2007 živi sama, je bila dom že njenim starim staršem. Marija torej predstavlja že tretjo generacijo na tem naslovu in tako je razumljivo, da je na stavbo močno navezana.

»Tukaj sem rojena in tukaj bi rada oziroma bom tudi umrla,« pravi vedno prijazna in skromna ženička.

V preteklosti so si stavbo lastili nekdanji vinogradniki – veleposestniki, nato pa je po drugi svetovni vojni prešla v roke Kmetijskega kombinata Radgona. Po osamosvojitvi sta z možem Romanom zidanico s pripadajočim zemljiščem odkupila. Ker sredstev za popolno sanacijo nikoli ni bilo dovolj, so jo po potrebi zgolj krpali, škoda pa se je tako hitro nakopičila.

Zgradbo je močno načel že zob časa, nedavno pa je še poletno neurje uničilo več strešnikov in povzročilo precejšnje težave. 

Miren spanec

Kljub temu Micka tudi v tej stiski nikoli ni potarnala ali pomoči iskala pri oblasteh. Njene nevšečnosti sta odkrila šele sosed Vlado Rojko, sicer predsednik Območne obrtno podjetniške zbornice Gornja Radgona, in njegova soproga Zlata. Rojko je nemudoma sprožil akcijo, ki sta jo podprla še župan Stanislav Rojko in podžupan Robert Žinkovič

»Tukaj ne gre za ne vem kakšen finančni zalogaj, a je zadeva vseeno zelo velika za našo sosedo Micko,« pojasnjuje Rojko in dodaja: »Seveda je največ obveznosti prevzel član naše zbornice, samostojni podjetnik – krovec in klepar Marjan Kšela, ki je s svojim sodelavcem zamenjal uničene strešnike in popravil še kaj, kar je bilo potrebno, zlasti žlebe, ki ne le da so bili uničeni, temveč tudi zamašeni, kar je povzročalo dodatno zamakanje.« 

Strah pred zatekanjem v kuhinjo, spalnico ali kateri drugi prostor je pred jesenskim deževjem torej odveč. Micka pa je, kot pravi, vesela, da so ji zdaj k sreči prihranjene vsaj težave z vodo in bo lahko mirno spala.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice