Na odseku štajerske avtoceste med Šentiljem in Pesnico so zaradi odstranitve cestninske postaje Pesnica in preureditve njenega območja postavili delno zaporo. Zaprt je odstavni pas proti Mariboru. Dela so predvidena do konca oktobra 2019.

Na avtocestnem odseku A1 med Pesnico in Šentiljem so se pričela pripravljalna dela za odstranitev in preureditev območja nekdanje cestninske postaje Pesnica. Pripravljalna dela bodo potekala predvidoma do začetka septembra, med temi deli pa promet po besedah Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji ne bo bistveno oviran.  

»Po koncu glavne turistične sezone in zmanjšanju tokov tranzitnega turističnega prometa sledijo predvidoma 50-dnevna gradbena dela, predvidenih je več faz delovnih zapor, tudi prometna ureditev 1 + 1, torej po enem pasu v vsako smer vožnje. Dela bodo zaključena v drugi polovici oktobra letos,« napovedujejo.

Ob tem je zanimivo tudi dejstvo, da je odsek, kjer bo delovna zapora zaradi odstranitve cestninske postaje Pesnica, po podatkih DARS prometno manj obremenjen – v primerjavi s Tepanjem za skoraj polovico: »Če Pesnico prevozi v povprečju v obe smeri vožnje približno 22.000 vozil na dan, od tega nekaj manj kot 3000 težkih tovornjakov, Tepanje v povprečju na letni ravni prevozi v obe smeri več kot 37.000 vozil na dan, od tega skoraj 6000 težkih tovornjakov.« 

Ob preureditvi cestninske postaje Pesnica DARS načrtuje tudi preplastitev vozišča na priključku Šentilj: »Za zdaj je predvideno, da bi načrtovana 18-dnevna preplastitvena dela potekala v septembru.«

Ureditev čaka še Dragotince

Za odstranitev in preureditev območja cestninske postaje Dragotinci na pomurski avtocesti, ki je edina cestninska postaja na pomurskem avtocestnem kraku med Mariborom in mejo z Madžarsko, je za zdaj predviden pričetek predvidoma enomesečnih del v oktobru letos. 

DARS sicer odgovarja, da bodo termin pričetka del natančneje lahko opredelili šele v septembru.

Spomnimo. Letos je DARS načrtoval odstranitev 21 cestninskih postaj in preureditev njihovih območjih. Gre za deset čelnih – večje, ki segajo čez traso avtoceste – in 11 stranskih – te so na avtocestnih priključkih. Skupno vrednost gradbenih del je manj kot 31 milijonov evrov. Začetek odstranjevanja cestninskih postaj je bil pogojen z uspehom lanske uvedbe novega elektronskega cestninskega sistema za tovorna vozila.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice