Oddelek za pljučne bolezni, ki razpolaga s 53 posteljami in letno sprejme več kot 3000 bolnikov, se nahaja v starejši stavbi na Slivniškem Pohorju, okoli 15 kilometrov od osrednjega kompleksa UKC Maribor.

Oddelek za pljučne bolezni, ki je zaradi dotrajanosti stavbe že lep čas v načrtu selitve na območje UKC Maribor, je organizacijsko del Kliničnega oddelka za interno medicino.

Zgradba na Slivniškem Pohorju je nujno potrebna temeljite obnove, stroški vzdrževanja in dodatni stroški zaradi dislociranosti nenehno naraščajo. Delovanje oddelka na dislocirani lokaciji je težavno tudi zaradi tega, ker morajo nujne primere in bolnike za opravljanje invazivne diagnostike voziti v matično enoto v središče Maribora. Ob tem nimajo urejenega lastnega prevoza bolnikov, temveč so odvisni od razpoložljivosti reševalnih vozil. 

Oddelek za pljučne bolezni, ki je bil namenjen zdravljenju bolnikov s tuberkulozo, so na Slivniško Pohorje preselili kmalu po drugi svetovni vojni. Sčasoma se je pričelo zmanjševati število bolnikov s tuberkulozo, v porastu pa so druge pljučne bolezni, predvsem pljučni rak, kronične obstruktivne bolezni in alergijska obolenja.

Selitev pljučnega oddelka prioriteta na področju investicij

O selitvi v Maribor se govori desetletja, a v praksi se doslej še ni premaknilo. Šele novo vodstvo UKC Maribor je lani znova oživelo to razpravo. Pljučni oddelek nameravajo preseliti v prostore sedanjega oddelka za kožne bolezni v stavbi klinike za interno medicino.

»Delamo gradbene načrte za oddelek, kamor se bo preselil oddelek za kožne bolezni. Namreč izvedli bomo tako imenovano krožno selitev. V sedanji oddelek za kožne bolezni pa se bo preselil oddelek za pljučne bolezni,« pojasnjuje Vojko Flis, direktor UKC Maribor.

Še v začetku leta so ocenjevali, da bi s selitvijo lahko začeli že letos, a trenutno kaže nekoliko drugače. Stvari po besedah Flisa sicer še vedno tečejo po časovnici: »Stvari tečejo po časovnici, res pa je, da nam to časovnico birokratske ovire v tej državi nekoliko podaljšujejo. Finančni načrt smo dobili potrjen šele konec junija. Ne verjamem, če bi gospodarstvo na takšen način delovalo, da bi kakršna koli gospodarska družba lahko normalno funkcionirala.«

Pljučni oddelek bi s Pohorja lahko preselili do leta 2021

A kljub manjši zamudi zaradi urejanja dokumentacije UKC Maribor nadaljuje projekt selitve oddelka za pljučne bolezni.

Kot pravi strokovni direktor UKC Matjaž Vogrin, bi do tega lahko prišlo v prvi polovici leta 2021: »Projekcija je takšna, da bo selitev oddelka za dermatologijo na novo lokacijo opravljena predvidoma v prvi polovici naslednjega leta in da bo selitev oddelka za pljučne bolezni opravljena v prvi polovici leta 2021. To je realna časovnica.«

»Glede na to, kako se dokumentacija potrjuje, bomo nekaj mesecev zamujali, ampak v vsakem primeru bomo to izpeljali. Pri tem pa lahko dodam, da ne glede na to, mislim, da smo sorazmerno hitri, ker če se v dvajstetih letih to ni zgodilo, je ta ekipa, s katero imam čast delati, to izjemno pospešila,« še pristavi Flis.

Aprila so že objavili razpisa za izdelavo projektne dokumentacije za selitev kožnega in pljučnega oddelka. Pri prvem izbrani izvajalec že opravlja svoje delo in bodo predvidoma oktobra začeli tudi razpisni postopek za izbiro izvajalca gradbenih del, poroča STA.

Glede pljučnega oddelka pa sta prispeli dve ponudbi, a sta obe bistveno presegli načrtovana finančna sredstva, zato so se odločili za ponovitev razpisa, izdelavo projektne dokumentacije pa pričakujejo do konca leta.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sendvić in šal (nepreverjen)

To da autobus ne vozi do bolnice je nevidena sramota, ki ne obstaja nikjer drugje.

LukaN (nepreverjen)

Kako je pa z investicijo? A to krije država, ali UKC?

Kritik (nepreverjen)

Kdor je moral v pljučno bolnico na Pohorju si tega nikoli več ne želi ! Upam da bo sedanjemu direktorju uspelo .
Moj predlog dr. Flisu ; Povabite Pahorja na Pohorje ,morda bodo posnetki z njim streznili javnost .

Starejše novice