Obiskali smo Zavod Koki. Kraj, kjer rešene živali, ki uidejo človeški roki v klavnici, živijo v varnem in trajnem domu sredi idiličnih Slovenskih Goric.

V Zavodu Koki se ukvarjajo z živalmi, ki smo jih ljudje določili za »rejne živali«. V zatočišču Koki živijo živali, rešene iz očem skritega sistema vzreje živali za prehrano. Z vrnjenim dostojanstvom, spoštovanjem in življenjem v naravnem okolju, ozaveščajo o tem, kdo živali z naših krožnikov pravzaprav v resnici so.

Živali, ki so bile obsojene na enolično življenje ali celo klavnico tukaj enostavno uživajo. Med njimi so se spletle številna tesne prijateljske vezi. Tudi precej nenavadne.

Z balonom ušel iz veselice

Najboljša prijatelja sta tako pujsek Pumba in jagnje Mario, razlaga Ksenija Vesenjak Kutlačič iz Zavoda Koki. Mario je prišel v Zavod Koki kot majhno, le nekaj dni staro jagnje, še posebej zanimiva pa je zgodba o prihodu pujska Pumba.

»Prišel je z vrvico okoli balona, ušel je z neke veselice, mogoče Abrahama. Nikoli ne bomo vedeli. In ker nismo imeli dovolj prostora smo ju enostavno namestili v skupni boks, onadva sta se spoprijateljila in sta še danes najboljša prijatelja,« razlaga Vesenjak Kutlačičeva.

Kokoši so kot mačke

Na domačiji Koki zato živali ne razporejajo po velikosti, ampak po njihovi bližini. Tako se je s pujso Stello, ki zelo uživa v božanju spoprijateljila tudi kokoška Kiki.  

»Kiki zelo rada spi na Stelli. Kokošji karakter je zelo soroden mačjemu. Zelo so samosvoje, sledijo, poznajo svoje ime, pritečejo, če jih pokličeš in so zelo mačje,« še razlaga njihova varuhinja.

Prijateljsko nagajanje tudi med živalmi

V živalih spodbujajo njim dane lastnosti, njihova edina naloga na domačiji Koki je, da živijo v miru. Kot pravi prijatelji, pa tudi večkrat kakšno ušpičijo. Tako pujsa Pumba rada ukrade seno Mariotu, na katerem potem spi. »Ona ima trimetrsko posteljo iz slame, Mario pa je lačen,« v smehu razlaga Ksenija Vesenjak Kutlačič.

In čeprav je zima tudi za živali predvsem čas počitka, je nujno, da se gibajo. Vsaj dvakrat dnevno jih njihova človeška mama pelje na sprehod in ni videti, da bi jih sneg kakorkoli motil.

Živali v mrazu pojedo več

»Kot opažam, mnoge živali veliko težje prenašajo vročino, kot pa mraz. Recimo pujsek se pri nič stopinjah zunaj na snegu čisto normalno vede. Dobi močnejše ščetine in to je to,« še razlaga Ksenija.

Tudi pozimi morajo imeti živali dovolj vode. Večkrat dnevno jo morajo menjati, saj ta lahko zamrzne. Mimogrede. Živali pozimi potrebujejo več hrane, saj porabijo precej več energije.

»Ta trenutek bi odprtih rok sprejeli kakšne kocke slame, ker smo se malo zakalkulirali in naročili malo premalo sena in slame, oboje uporabljamo in za nastilj pri pujsekih in za hrano za koze, ovčkam in zajčkom za hrano, vedno smo veseli, koruze pšenice. Letos bomo poskušali obdelati dve njivi, tako da se priporočamo za kakšna domača semena tudi, krompir,« za pomoč prosi skrbnica živali.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice