Po Ceršaku in okolici naj bi v zadnjih tednih smrad ponovno postal neznosen. Vohajo ga tudi domačini, ki stanujejo več sto metrov od kompostarne.

Krajanom Ceršaka pri Šentilju je prekipelo. Zaradi smradu in muh zahtevajo revizijo vseh dovoljenj za kompostarno ob reki Muri, ki je lani predelala 23.000 ton bioloških odpadkov. Civilna iniciativa je zbrala 1100 podpisov za zaprtje. Lastniki kompostarne so prepričani, da biološke odpadke predelujejo v skladu z vsemi potrebnimi dovoljenji, za preprečevanje smradu in muh pa obljubljajo dodatno odsesavanje onesnaženega zraka.

»Na deželi živimo, pa ne moreš imeti piknika zunaj. Lahko si sicer mrežo narediš, da ne pridejo muhe v hišo, ampak smrad pa pride tudi skozi mrežo,« pravi domačinka Marjana Zadravec.

Ob smradu okoliške prebivalce najbolj motijo muhe, ki se po njihovih besedah pojavijo predvsem ob sončnem vremenu. »Mali je star osem mesecev in mi ne spi popoldne zaradi teh muh. Groza je res,« potoži domačinka Ines Bezjak.

Ob našem obisku v okolici sicer smradu ni bilo zaznati. Vonj postane intenzivnejši v sami kompostarni, najbolj v večji hali, kjer poteka proces razgradnje bioloških odpadkov v kompost. Aleks Berlič iz kompostarne Kogal pojasnjuje: »V bistvu vse vonjave, najbolj intenzivne vonjave so v hali odsesovane in prečiščene preko biološkega in kemičnega filtra.«

Skladiščeni kompost, ki pokrit s folijo zori še nekaj mesecev, pa po besedah zaposlenih smradu naj ne bi povzročal. A 1100 prebivalcev Ceršaka in okoliških krajev, ki so podpisali peticijo, meni drugače. Zahtevajo revizijo okoljevarstvenega dovoljenja in vseh postopkov.

»Zahtevamo presoje vplivov na okolje, torej preverjanje kakovosti tal zraka in vode na tej lokaciji. In odvzem okoljevarstvenega dovoljenja,« je ostra Marija Janžek iz civilne iniciative.

Lani so inšpektorji v Ceršaku opravili sedem pregledov. Vsak je odkril pomanjkljivosti, ki so jih v kompostarni sproti odpravili. Lastnik je prepričan, da dela v skladu z dovoljenji in zakonodajo, zato tudi ob reviziji dokumentacije ne pričakuje težav.

»Vsako leto je prav uradno zahtevan monitoring, ki ga izvajamo in do zdaj je bilo vedno v redu in če slučajno kaj ne bi bilo v redu, bi bilo zagotovo potrebno popraviti, ampak do zdaj je bilo,« nam zaupa Karli Udovičič, lastnik kompostarne Kogel.

Kljub temu zdaj nadgrajujejo prezračevalni sistem in filter zraka. A civilna iniciativa ne verjame, da bo to zmanjšalo smrad, zato bodo v svojem boju uporabili vsa pravna sredstva: »Tudi državljansko nepokorščino, ampak to res v skrajni fazi, tudi to, da bomo enostavno zaprli dohod do kompostarne

Pri delu bo civilni iniciativi pomagala tudi občina Šentilj. Krila bo stroške pravnikov in strokovne pomoči.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bela partizanka (nepreverjen)

Kaj piknik bi radi imeli,, Prokleti lenuhi marš delat,, pa boste videli kako delo osvobaja ,, Sploh ne boste navohali smrada,, štrom bi pa uporabljali, da bi vam suče roštilje,, lenuhi drbelušni,, saj ste tak debeli, da tak niste za nobeno delo

Starejše novice