V Vurberku na današnjo in nedeljsko deaktivacijo bomb v Mariboru gledajo nekoliko drugače kot preostala Slovenija.

V Krčevini pri Vurbergu se še dobro spominjajo julija 2017, ko je domačin v bližini vurberškega gradu našel neeksplodirano ameriško letalsko bombo, ki bi lahko imela tragične posledice zanj in okolico.

Zaradi 250 kilogramov težke bombe, ki jo je odkril občan, so takrat zaprli širše območje vurberškega gradu, prav tako pa so evakuirali tudi družino, ki je bombo odkrila.

Sredstvo je bilo zelo nevarno, njeno uničenje pa zelo kompleksno. Po besedah Igorja Boha je šlo za eno najbolj zahtevnih intervencij v zgodovini Slovenije.

Spomnimo. V bližini gradu Vurberk je 41-letni domačin s sinom iskal zaklad. Namesto zaklada sta naletela na bombo. Slednjo je 41-letnik dvignil kar z dvigalko za avto, da bi jo imeli doma za okras.

Izkazalo se je, da gre za zelo nevarno neeksplodirano ameriško letalsko bombo, domačin pa je imel veliko srečo, da se ni aktivirala. Prav vsak tresljaj lahko namreč povzroči eksplozijo te bombe, podobna eksplozija pa je v Nemčiji terjala tri smrtne žrtve in 13 ranjenih.

Kako se julija 2017 spominjajo v Vurberku?

»Malo je bilo strahu prisotnega. Posebej za otroke, imamo 14-letnega sina in je bil malo, kaj se bo zdaj zgodilo. Na vse pomisliš. Tukaj smo domačini in nas je bilo vseeno malo bolj strah.« - Sonja Prevolšek

»Ta je bil heroj, ki je pripeljal to. Tu, v Vurberku res ni tako gosto naseljeno. To se je takrat govorilo noč in dan okoli tega, pa tudi zdaj se norčujejo, da bi ta naš strokovnjak lahko šel v Maribor in odpeljal bombe.« - Srečko Pulko

»Nič kaj strašnega ni bilo. Malo prenapihnjeno mogoče.« - Vinko Pondelak

»Spomnim se tega. Se mi zdi, da to, kar se bo zgodilo danes in v nedeljo v Mariboru bolj primerno, kot pa to, kar se je tukaj na Vurberku.« - mimoidoča

Bombni tehnik je nalogo v Vurberku opravil brez zaščitne obleke 

Eden izmed dveh bombnih tehnikov, ki je bil pred deaktivacijo zadnji pri bombi, je Bojan Kopač, predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Nalogo je takrat opravil brez zaščitne obleke, saj je ta učinkovita le pri količini eksploziva do enega kilograma. 

»Tukaj pa imamo od 115 do 120 kilogramov eksploziva in tukaj nič ne pomaga. Proces pa je zelo hiter, če do tega pride, tako da se ne zavedaš,« je povedal Kopač.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Šalimo se, da lahko Mariboru pošljemo strokovnjaka

Na žalost to ni strokovnjak ampak neodgovoren bedak, ki je ogrozil ne samo svoje življenje, ampak tudi življenja teh vurberških šaljivcev.

sladoledar (nepreverjen)

če bi tvoj oča vun špricnil
nas ti ne bi ogrožal s tvojim neumnimi komentarji
Kot vidite, da to ni noben kunšt izkopati in prepeljati takšno bombo
v marburgi pa taka panika
Pisunčki morajo ustvariti notranjega sovražnika
da povežejo folk, tak so jim naročili politiki
samo da ne bi Kangler prišel na oblast

Pa še to v prištin svaki den izkopajo par sto kila bomb in min
pa nikome ništa

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Izgleda da imajo tudi v norišnici internet. Zakaj pa potem v Nemčiji ko demontirajo najdeno bombo evakuirajo na tisoče ljudi?

In reply to by sladoledar (nepreverjen)

sladoledar (nepreverjen)

treba si napisati ejakuirajo

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

teliček mamini
ja kdo ti je pa to povedal
ti res vse verjameš kar prebereš

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Starejše novice