Foto: Bobo
Kljub temu da je minister za delo Janez Cigler Kralj že prejšnji četrtek sporočil, da lahko domovi za starejše svojcem oskrbovancev pod posebnimi pogoji znova omogočijo obiske, se v domovih nanje še vedno pripravljajo.

Domovi za starejše bi lahko s sproščanjem obiskov začeli že v prejšnjem tednu, pri čemer je minister opozoril, da samo v primeru, če zmorejo ob tem zagotoviti upoštevanje vseh varnostnih pogojev in navodil.

Na podlagi smernic ministrstva tako domovi sedaj pripravljajo lastne varnostne protokole, številni pa obiskov še vedno ne sprejemajo, med njimi je tudi Dom Danice Vogrinec Maribor.

Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec Maribor, pravi, da bodo v skladu z izdelanimi protokoli in natančno organizacijo, začeli obiske omogočati že ta konec tedna. Seveda pod določenimi pravili in ukrepi. Med njimi so izvajanje obiskov izven doma, seveda v primeru oskrbovancem, ki jim zdravstveno stanje to dopušča, uporabljanje ustreznih zaščitnih sredstev in upoštevanje varnostne razdalje.

 »Poleg tega moramo paziti tudi na frekvenco obiskov, da ni v določenem času preveč obiskov. Kar terja predvsem izjemno zahtevno organizacijo, kar se tiče našega dela in kadra, ki ga ni dovolj že ob običajnem delu, kaj šele za tako zahtevno organizacijo,« pravi Slavič. 

V domu še vedno brez okužbe

Varovance bodo lahko obiskali najbližji družinski člani. »Mi nismo in nikoli ne bomo zapor, vendar v tem trenutku se moramo držati vzpostavljenih smernic v času epidemije za zaščito življenj,« pravi Slavič in dodaja, da vseeno obiska ne bodo odrekli niti najbližjim prijateljem njihovih oskrbovancev, seveda, v kolikor bodo ti zdravi in upoštevali ustrezna pravila. 

Kljub preplahu v začetku aprila, ko je za koronavirusom zbolela ena od zaposlenih delavk doma, pa prav zaradi upoštevanja smernic in pravil v domu še vedno ne beležijo prav nobene okužbe pri njihovih oskrbovancih. 

»Pri tem je veliko pomagala tudi izjemna usposobljenost našega kadra, tudi predanost in zavedanje, trma, odločenost, da bomo zmogli preiti epidemijo in pri tem zaščititi življenja naših stanovalcev,« meni direktor Doma Danice Vogrinec.

Stanovalci Doma Danice Vogrinec se obiskov vsekakor veselijo, kljub temu pa jih večina meni, da bi z obiski lahko še malo počakali, zaradi strahu pred okužbo oziroma zaradi informacij, ki jih imajo.

»Pomena psihosocialnih stikov se zavedamo vsi zaposleni. Kakršnokoli omejevanje stikov pa tudi za zaposlene pomeni čustveno stisko, ko opazujemo stanovalce, ki ne morejo govoriti s svojimi otroki,« še dodaja Slavič, a pravi, da se njihovi stanovalci kljub na vse držijo zelo dobro.

Obiski že v četrtek možni v Domu upokojencev Ptuj

Prve obiske pa lahko že v četrtek pričakujejo oskrbovanci Doma upokojencev Ptuj. Obiski bodo namenjeni najožjim družinskim članom, pri čemer je osnovno pravilo, da se ti izvajajo ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov ter z veliko previdnostjo.

Obiske bodo skladno s priporočili razporedili v dopoldanskem in popoldanskem času, pred obiskom pa bo moral vsak obiskovalec predložiti izpolnjen vprašalnik o lastnem zdravstvenem stanju, poleg tega pa bodo svojcem pred vstopom izmerili temperaturo.

Obiski bodo trajali največ 20 minut, vsakega oskrbovanca pa lahko obiščeta največ dve zdravi osebi, pri čemer se odsvetuje obisk osnovnošolskih otrok. Prav tako obiskovalci ne smejo v dom prinašati nobenih nenujnih stvari in priboljškov. Če pa svojec prosi za poletna oblačila, jih obiskovalci lahko prinesejo v dom, vendar morajo biti ta v posebni vrečki, vse prejete pakete pa bodo zaposleni razkužili in jih oprali.

Svojci morajo svoj obisk najaviti v socialni službi Doma upokojencev Ptuj preko elektronske pošte ali po telefonu, kjer jim bo socialna delavka z njimi uskladila možen termin.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice