Foto: Miloš Vujinović
Pri dostavljalskih službah Glovo in Wolt smo preverili, kaj Mariborčani najraje naročamo. Kaj smo ugotovili?

Posel dostave hrane je – sploh v jesenskem in zimskem obdobju, ko je bolj mrzlo, čas pa večinoma preživljamo doma – začel pospešeno rasti, tako glede števila opravljenih dostav kot tudi glede cene, ki jo za dostavo plačamo.

Ob mrzlem in slabem vremenu dostavo naročimo večkrat

In če dvomite v to, da je vreme eden izmed dejavnikov povečanega števila naročanja dostave na dom, nikar. Pri obeh dostavljalskih službah v Sloveniji, ki dostavljata hrano, Glovu in Woltu, so nam zagotovili, da je vreme zagotovo eden izmed dejavnikov, ki imajo na naročanje dostave hrane velik vpliv. 

Značilno za poletne mesece je, da je povpraševanje nekoliko nižje, saj se takrat veliko ljudi odpravi na oddih. Pri Woltu razlagajo, da je bilo takšno tudi letošnje poletje.

»V tem času se tudi število aktivnih dostavljavcev običajno zmanjša, običajno iz istega razloga,« so povedali.

Nato pa jeseni in v zimskih mesecih povpraševanje ponovno naraste, prav tako je v prazničnem obdobju. Pri Woltu pravijo, da je bilo v lanskem letu izjemno povpraševanje predvsem v prazničnem decembru, ko so uporabniki naročali darila iz trgovin, torej knjige, rože, oblačila, telefone in druge tehnične izdelke, prejeli pa so jih v roku 30 minut.

Uporabniki naročajo tudi darila na naslove obdarovancev, predvsem za rojstne dneve ali druga pomembna praznovanja.

Letni čas pa bi naj vplival tudi na izbiro jedi. Pri Woltu razkrivajo, da pozimi po priljubljenosti prvi dve mesti zasedata burger in pica, sledi krompirček. Poleti pa se vrstni red spremeni, saj raje posežemo po lahkotnejši hrani. Tako takrat burgerje in pice zamenjamo za pad thai rezance, zelenjavne sklede in piščančje zavitke. 

Ob katerih urah naročamo največ? 

Povpraševanje je odvisno tudi od časa v dnevu. Pri Woltu razlagajo, da je največ naročil hrane med tednom, in sicer v petek. Ljudje naročajo skozi ves dan, nekateri svoja naročila oddajo že med 9. in 10. uro, vendar večina kosilo naroči med 11. in 13. uro.

Povečano število dostav je tudi za večerjo, in sicer med 17. in 19. uro.

Tudi pri Glovu opažajo, da so najbolj aktivne ure uporabe aplikacij za dostavo hrane okoli poldneva in zvečer.

Foto: Miloš Vujinović

Katero hrano naročamo?

Pri Woltu naštevajo, da so Mariborčani letos najpogosteje naročali hamburgerje, sledijo jim pice, nato jedi z žara in azijska hrana. V Mariboru Wolt sodeluje z 145 ponudniki, od katerih je 120 restavracij.

Pri Glovu ugotavljajo, da ni večjih razlik med naročili v Mariboru in Ljubljani. Izpostavljajo, da se iz restavracij najpogosteje naroča burgerje in pad thai.

Kot zanimivost pri Woltu izpostavljajo, da je med hamburgerji najbolj priljubljen hamburger s sirom, sledi pa klasični hamburger.

Pri jedeh z žara so najbolj priljubljeni čevapčiči, poleg katerih si kar 82 odstotkov uporabnikov naroči tudi kepico kajmaka. Pri picah je najbolj priljubljena klasična, zelo radi pa naročajo tudi lignje.

Mariborčani so precej sladkosnedi, saj 7,3 odstotkov naročil predstavljajo sladice, med katerimi so najbolj priljubljene pite in mafini.

Izjemno priljubljen dodatek h glavnim jedem je krompirček, naroči ga namreč vsak peti uporabnik.

Hitra trgovina

Enostavnost in hitrost nakupa sta dejavnika, ki sta trenutno pomembnejša kot kadarkoli prej. Razvoj e-trgovine poteka v smeri od dostave, ki jo uporabnik prejme v nekaj dneh ali v najboljšem primeru naslednji dan, do dostave, ki jo uporabnik prejme v 30 minutah od svojega naročila.

Ta segment uporabnikov je vedno obstajal, vendar rešitev za uporabnike, ki potrebujejo izdelke čim prej, ki svoje velike nakupe, za katere je potrebno več časa in načrtovanja, spreminjajo v sprotne in manjše, enostavno ni bilo. 

Iz podjetja Glovo razlagajo o trendu, ki se je v industriji pojavil v zadnjem obdobju in se bo nadaljeval še naslednjih nekaj let, in sicer hitri trgovini. Ta predstavlja razvoj navad potrošnikov v smeri takojšnje dostave in odpravlja potrebo, da bi morali potrošniki načrtovati dele svojega dneva vnaprej.

Z vidika statistike potrošnje na Glovu opažajo trend naraščanja povprečnega števila oddanih naročil 'nakupa v trgovini' vsak mesec, v vsaki državi. 

Tako vizija ponudnikov hrane postaja zgraditi digitalno nakupovalno središče, ki ga bo vsak posameznik imel v svojem žepu. 

Dostava in ponudba iz trgovin predstavlja na Woltu že zdaj več kot 20 odstotkov celotne ponudbe. 

Pri Glovu razlagajo, da ob povečanem številu naročil bijejo bitko za skrajšanje dobave: »Veliko vlagamo v povečanje števila kurirjev, da lahko uporabnikom zagotovimo njihova naročila v najkrajšem času.

Ciljamo na 30 minut ali manj, seveda pa, ko govorimo o živilih in večji košari, se ta čas lahko poveča celo na eno uro.«

Kaj nam dostavijo iz trgovin?

Pri dostavi iz trgovin uporabniki največkrat naročajo živilske izdelke, od tega najpogosteje belo bageto, mleko, žemljico, majonezo in čokolado.

Pri hitri trgovini gre predvsem za manjše nujne nakupe, ki z dostavo v 30 minutah preprečijo marsikatero nerodno situacijo, ko nam na primer zmanjka najpomembnejših sestavin.

Iz trgovin se naročajo tudi darila, ki jih uporabniki posredujejo na naslov obdarjenca, najpogosteje je to kozmetika.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
11 (nepreverjen)

Eni pač imajo radi pretreseno hrano. Verjetno dobro izgleda, ko se odpre embalaža.

Neviden (nepreverjen)

Dajnne bluzite'kdo vam je plačal reklamo?sami sebi?,ker propadajo 'zato ,naj narod izve resnico in kako mizerno so plačani.

Starejše novice