Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je danes članom sveta zavoda predstavilo investicijsko dokumentacijo za selitev dotrajanega oddelka za pljučne bolezni s Pohorja v matično enoto v Mariboru.

Oddelek za pljučne bolezni, ki razpolaga s 53 posteljami in letno sprejme več kot 3000 bolnikov, se nahaja v starejši stavbi na Slivniškem Pohorju, okoli 15 kilometrov od osrednjega kompleksa UKC Maribor. Spomnimo. Kmalu po drugi svetovni vojni so na Slivniško Pohorje preselili Oddelek za pljučne bolezni, ki je bil namenjen zdravljenju bolnikov s tuberkulozo.

Sčasoma se je pričelo zmanjševati število bolnikov s tuberkulozo, v porastu pa so druge pljučne bolezni, predvsem pljučni rak, kronične obstruktivne bolezni in alergijska obolenja. Tudi zaradi dotrajanosti stavbe je že lep čas v načrtu selitev oddelka na območje UKC Maribor. Oddelek za pljučne bolezni je organizacijsko del Kliničnega oddelka za interno medicino.

Nujni primeri in bolniki odvisni od razpoložljivosti rešilcev

Zgradba je nujno potrebna temeljite obnove, stroški vzdrževanja in dodatni stroški zaradi dislociranosti nenehno naraščajo. Po navodilu inšpekcijskih služb je treba sanirati čistilno napravo, nujna je tudi investicija v kotlovnico, poroča STA.

Delovanje oddelka na dislocirani lokaciji je težavno tudi zaradi tega, ker morajo nujne primere in bolnike za opravljanje invazivne diagnostike voziti v matično enoto v središče Maribora. Ob tem nimajo urejenega lastnega prevoza bolnikov, temveč so odvisni od razpoložljivosti reševalnih vozil. Razlogi za selitev so po navedbah vodstva UKC Maribor tudi ekonomske narave, saj bi s tem znižali stroške za njegovo obratovanje.

O selitvi v Maribor se govori desetletja, a v praksi se doslej še ni premaknilo. Novo vodstvo UKC Maribor je lani znova oživelo to razpravo in danes tudi predstavilo investicijsko dokumentacijo za ta projekt. Ker znotraj matične enote ni prostora za gradnjo novih objektov, naj bi pljučni oddelek preselili v prostore sedanjega oddelka za kožne bolezni v stavbi klinike za interno medicino, z rošado nekaterih drugih oddelkov.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis po besedah STA ocenjuje, da bi s selitvijo lahko začeli že letos, a ministrstvo za zdravje trenutno nima denarja za to. »Preprosto nimamo dovolj denarja za vse nujne potrebe slovenskih bolnišnic,« je povedal vodja direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje in predsednik sanacijskega odbora Mirko Stopar, ki se je udeležil današnje seje sveta zavoda. Si bodo pa po njegovih besedah prizadevali, da denar za to zagotovijo prihodnje leto.

Finančna konstrukcija projekta še ni zaključena, v celoti se ocenjuje na več kot sedem milijonov evrov. Po besedah Flisa preučujejo možnost, da prvo fazo projekta, ocenjeno na 2,8 milijona evrov, izvedejo z lastnimi sredstvi, in sicer iz sredstev amortizacije. Selitev pljučnega oddelka je namreč po njegovih besedah prioriteta na področju investicij.

Na današnji seji je svet zavoda potrdil investicijsko dokumentacijo za še enajst drugih projektov. Med njimi so širitev enote za intenzivno terapijo na kliniki za pediatrijo, izgradnja gasilskega dvigala v kirurški stopnici ter izgradnja prizidka h kliniki za interno medicino za potrebe oddelka za kardiologijo in angiologijo. Prav tako naj bi nabavili mobilne RTG aparate za več oddelkov, zamenjali angiografski RTG aparat ter napravo za magnetno resonanco na radiološkem oddelku. Kasneje naj bi sledila obnova oddelka za patologijo.

Letos naj bi ministrstvo za investicije v UKC Maribor prispevalo skupno 9,7 milijona evrov, med drugim nov koronarograf in šest anestezijskih aparatov.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bolfenk B. (nepreverjen)

Pljucni oddelek sodi v center mesta!?
Ze zdrava pamet vam mora povedati, da je v tej trditvi nekaj hudo narobe. Kaj je lahko boljse za te bolnike kot svez pohorski zrak??? Smog in oneznazen zrak centra mesta sigurno nista primerna zanje. V tujini bi na taksni lokaciji naredili mondeno zdravilisce, ne pa da bi se selili v najmanj primerno okolje za te bolnike. Razen...! Razen, ce spet niso odzadaj interesi posameznikov, ki se bodo cez par let sli te ideje!

Ni potrebno (nepreverjen)

zdravimo se sami kar na domu

Starejše novice