Slika je simbolična.
V popoldanskem času so neurja zajela predvsem osrednjo, severovzhodno, vzhodno in jugovzhodno Slovenijo. Večina vodotokov v severnem delu države je včeraj zvečer in čez noč narasla, danes pa se vodnatost večinoma že povsod zmanjšuje.

V popoldanskem času so, kot smo že poročali, neurja zajela predvsem osrednjo, severovzhodno, vzhodno in jugovzhodno Slovenijo. 

Močne nalive je spremljal močan veter in ponekod tudi toča. Poleg številnih poplavljenih objektov in podrtih dreves se je sprožilo tudi nekaj zemeljskih plazov, motena je bila oskrba z električno energijo, nekaj je bilo tudi udarov strel. 

Najhuje je bilo v občinah Domžale, Lukovica, Tržič, Podvelka, Radlje ob Dravi, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Zreče, Maribor, Selnica ob Dravi, Lovrenc na Pohorju, Lenart, Slovenska Bistrica, Rače - Fram, Ruše, Gornja Radgona, Ljutomer, Ormož, Juršinci, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž, Novo mesto, Mirna Peč, Trebnje in Mirna. 

Skupno je bilo zabeleženih preko 200 dogodkov, aktiviranih je bilo 88 gasilskih enot, ki so skupaj z ostalimi službami za vzdrževanje infrastrukture odpravljale posledice neurij.

V Vinički vasi v občini Lenart je strela zanetila požar na gospodarskem objektu, ki je uničen.

Na Kozjaku v občini Mislinja zemeljski plaz ogroža stanovanjsko hišo, zato so stanovalci noč preživeli pri sorodnikih.

Vodnatost rek po državi je srednja in velika. Velika vodnatost prevladuje v severni polovici države, v južnem delu pa prevladuje srednja vodnatost, poroča Agencija Republike Slovenije za okolje.

Večina vodotokov v severnem delu države je včeraj zvečer in čez noč narasla, danes pa se vodnatost večinoma že povsod zmanjšuje. Zmerno naraščajo še pretoki Polskave, Dravinje, Pesnice, Prečne in Krke v spodnjem toku. Kraška polja so ojezerjena.

Danes čez dan se bo vodnatost po večini države zmanjševala, ustalili se bodo tudi pretoki rek, ki še naraščajo. Jutri in v prihodnjih dneh se bo vodnatost povsod počasi zmanjševala. Ob krajevnih nevihtah lahko narastejo manjši vodotoki.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Kaj napovedujejo vremenoslovci?

Danes bo pretežno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah še megla ali nizka oblačnost. Čez dan bo v notranjosti občasno zmerno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23 stopinj Celzija.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem popoldne bodo krajevne padavine. Na Primorskem bo zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od šest do 11, najvišje dnevne od 14 do 18, na Primorskem do 23 stopinj Celzija.

V nedeljo in ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo krajevne plohe. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki bo v ponedeljek ponehala.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice