Hišo v Radmožancih bosta po sporu z vodjo projekta skušala do konca prenoviti Judit in njen partner Maksimilijan. Jabolko spora je bila slabo položena keramika in kuhinja.

Zgodba o prenovi dotrajane hiše v Radmožancih, kjer sta v nevzdržnih razmerah živeli 11-letna Zala in njena mama Judit, se je zapletla. V ponedeljek je prišlo do spora med družino in partnerjem vodje projekta Dunje Lešnik, ki je polagal keramiko.

S pomočjo donatorjev so v zadnjih dveh mesecih povsem prenovili hišo, vključno s streho in okno, prav v zadnjih dneh so položili keramiko in naročili pohištvo, prihodnji teden bi naredili še fasado. A ravno pri tem se je zataknilo. Vodja projekta Dunja Lešnik je preko družbenega omrežja Facebook sporočila, da se iz projekta umika, čez da jih je gospa Judit odslovila iz objekta. »Gospe novo pohištvo ni všeč,« je poudarila.

»Vse je laž!«

»Vse, kar je bilo objavljeno, je laž. Ni tako kot gospa Dunja pripoveduje,« nam je zaupala Judit Vida Bukovec, ki poudarja, da ima vsaka medalja dve plati.

»Naj zaprem gobec, so mi govorili. Niso upoštevali mojega mnenja, kaj bi jaz želela, nikoli me niso vprašali za mnenje. Bila sem tiho, prišlo je do nesporazuma. Res je, da sem povedala, da mi kuhinja ni všeč. Ampak druge stvari so čudovite! Na družbenem omrežju je Dunja drugače predstavila stvari,« pravi mati 11-letne Zale.

Prav tako zanika očitke, ki jih je moč prebrati na družbenih omrežjih: »Nič, kar je bilo donirano, ni bilo kurjeno. Kurili smo zgolj naše staro pohištvo. Imamo vsa dokazila, kje je kaj skladiščeno. Hvala vsej Sloveniji in vsem, ki so nam pomagali,« dodaja Judit.

Vmešavali so se v njeno zasebno življenje, prenovo bodo končali

»Ne morem zanikati, bili so nesporazumi. Vmešavali so se v moje zasebno življenje. Nesporazumi so bili predvsem zaradi psov in stvari. To smo uredili in delali naprej,« pripoveduje Radmožanka. S pomočjo partnerja Maksimilijana Rodvajna in sorodnikov bodo prenovo skušali izpeljati do konca.

»Koliko bo v naši moči, bomo naredili. Upam, da bo Slovenija lahko spoznala, kaj se je v resnici dogajalo. Da nismo samo mi krivi in da nismo mi nikogar pregnali z dvorišča. Nismo mi prekinili gradbenih del, gospa Dunja je dejala, da je konec. Če kdo misli, da imamo prav, in bi nam priskočil na pomoč, bomo to hvaležno sprejeli. Res hvala iz srca celi Sloveniji in vsem, ki so nam pomagali,« še pravi.

»Prioriteta je zagotoviti kopalnico, otroško sobo in gretje. Pri tem mi pomaga družinski prijatelj,« pripoveduje Juditin partner Maksimilijan, ki je prevzel dokončanje prenove. Kopalnica bo po načrtih dokončana še ta teden, otroška soba v roku desetih dni, do prvega septembra pa prav tako tudi gretje.

Vsega je bila kriva keramika

Vodja prenove, ki je trajala več kot dva meseca, Dunja Lešnik poudarja, da je bilo preveč nejasnosti pri projektu: »Sami so dodajali materiale, ki jih jaz nisem podpirala. Prav tako družini ni bilo všeč pohištvo, ki je bilo že plačano.«

Jabolko spora je bila keramika, ki jo je položil Dunjin partner Simon.

»Gospa je dejala, da je keramika katastrofalno položena. Bili so prisotni pri vsakem delu in če jim kaj ni bilo všeč, bi lahko takoj povedali. Vedno so rekli 'vsaka vam čast', v ponedeljek pa je bilo popolnoma drugače. Naenkrat je vse narobe,« dodaja Lešnikova, ki se je umaknila iz projekta.

Položena keramika, ki je zmotila Judito in njeno družino.

Računi poplačani

»Razočarana sem in strta. Ljudje, ki jim je bila namenjena pomoč, te ne sprejmejo. Če ne spoštuješ, pomoči nisi vreden,« še pravi in ob tem dodaja, da so vsi računi poplačani, pri odprtih računih pa bodo material vrnili v trgovino.

Nad plačilom računov je bdel lokalni Rdeči križ, velik del donacije je neposredno poravnal tudi Radio 1. Kljub temu, da se iz projekta umika, želi, da Zala dobi svojo sobo.

»Kdorkoli želi še naprej pomagati družini, naj le vestno končajo delo, saj bi po mojih izračunih lahko v 14 dneh že spali v prenovljeni hiši. Prosim samo, da uredijo otroku sobo,« pravi Dunja Lešnik.

Pri akciji zbiranja pomoči je osem tisočakov namenil Krambergerjev sklad, nekaj več kot pet tisoč evrov pa so prispevali donatorji.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kozmonavt (nepreverjen)

Dobrota je sirota !

JA_VA

Zalosten zakljucek zgodbe o humanitarni pomoci

Jaja (nepreverjen)

Kdo je polagal to keramiko? Še pet letni otrok bi jo boljse skupaj zložil. To je pa res sramota. Če je za reveže je vse dobro?

komunist lojz (nepreverjen)

keramika je do kurca
in tisti ki jo je polagal je bil sigurno pijan ko zajc

Starejše novice