Obiskali smo štajersko družino Fras, ki proizvaja kremo s polžjo slino. Hobi je prerasel v posel, zaradi navdušenih strank pa je povpraševanje vse večje.

Družina Fras z Benedikta s skupnim sodelovanjem sina Aljaža, snahe Sare, očeta Leona in mame Milene izdeluje kremo s polžjo slino Noela. Ta v kombinaciji z jojobinim oljem, shea maslom in čebeljim voskom nudi izjemno regeneracijsko nego in občutek mehke kože. Velika in hitra učinkovitost kreme na kožo navdušuje stranke, zato je povpraševanje po kremi Noela vse večje. Družino Fras smo obiskali v enem izmed njihovih rastlinjakov.

»Vse se je začelo tri leta nazaj, sprva kot hobi. Takrat noben ni pričakoval nič, vse kar se je do zdaj zgodilo nas je presenetilo. Drugi so nam povedali, da imamo idealne pogoje za rejo polžev. Začeli smo kot hobi, zdaj pa je ta hobi prerasel v posel,« pripoveduje Aljaž Fras.

Vso slino pobirajo ročno

Krema Noela, ki jo proizvaja družina Fras vsebuje kar 40 odstotkov polžje sline. Kreme s tako visoko vsebnostjo polžje sline sploh ni na evropskem trgu, zato je njena učinkovitost tako dobra in hitra. Pot do kreme Noela je dolga. Vse se začne v začetku spomladi, ko odrasle polže, ki prespijo celo zimo, dajo nazaj v njihovo naravno okolje. Polži takrat začnejo s parjenjem, kar povzroča sproščanje sline.

»Slino pobiramo ročno. Od vsakega polža dobimo pet solz. Vsakega posebej je potrebno prijeti in ga požgečkati. Kapljica na kapljico se hitro nabere,« pravi Aljaž Fras, ki je s svojo partnerico poskrbel, da so vzrejo polžev nadgradili v posel s polžjo kremo.

Učinek že po prvem nanosu

»Polžja slina je naravni izvor hialuronske kisline, kolagena, elastana, antioksidantov, vitaminov, proteinov, vse kar koža rabi. Ljudje so super zadovoljni, ne morejo verjeti, da so lahko taki učinki po tako kratkem času uporabe,« še pripoveduje Aljaž. Koža se že po prvem nanosu nahrani in postane gladka, žametna na dotik. 

Frasi so s proizvodnjo kreme začeli povsem brez oglaševanja. Vse je potekalo od ust do ust in dober glas se je hitro širil med zadovoljnimi strankami.

Gojijo kar 400 tisoč polžev

V rastlinjaku, kjer smo se pogovarjali z družino Fras se nahaja od 15 do 20 tisoč polžev. Na celotni farmi so v letošnjem poletju gojili kar 400.000 polžev. Za polže skrbite predvsem Milena in Leo Fras, snaha Sara in sin Aljaž pa skrbita za druge zadeve v poslu. Večino izmed njih so zdaj že položili k zimskemu spanju. Ti pa potrebujejo tudi veliko hrane.

»Polže hranimo med soboto in nedeljo, da se dobro najejo in da so potem od ponedeljka do petka polni sline. Jejo praktično vse. Trenutno najbolj solato, peso, pa tudi kakšno bučo,« pripoveduje Milena Fras.

Ureznina snahe kriva za poslovno idejo

Družina Fras se je sprva ukvarjala le z vzrejo polžev in ni niti pomislila, da bi proizvajala kremo iz njihove sline. Vse se je spremenilo na nek poletni večer, ko je Sara Jodl na roki opazila ureznino.

»Slučajno sem imela na roki eno ureznino. Polžev se ne bojim, zato sem si ga dala gor. In naslednji dan se zbudim - ureznine ni več! Pa pravim Aljažu, glej to, zacelilo se je! Šele nato smo raziskali in ugotovili, da polži tako dobro obnavljajo kožo. Na spletu so mi bile te reklame o polžjih kremah nadležne, vedno sem se pritoževala nad njimi. Nato pa je Aljaž prišel do ideje - imamo polže, zakaj ne bi delali take kreme tudi mi,« je pripovedovala Sara.

Veliko dela, a odlična organiziranost

Tudi »glava družine« Leon Fras priznava, da se jim na začetku niti sanjalo ni, v kaj se podajajo. Sprva so vse to počeli iz veselja do živali in zanimivega dela. Vedno so želeli več in radi preizkušajo nove stvari. To jih je že sedaj pripeljalo daleč, prihodnost njihovega posla pa je svetla.

»Opažamo, da so stranke zelo zadovoljne z našo kremo in tako že načrtujemo našo prihodnost. Že zdaj imamo precej dela, kako bo v prihodnje še ne vemo. Zaenkrat smo zelo dobro organizirani in še zmoremo. Pogovarjamo se za naprej, ampak lepo počasi. Tako kot so polži počasni, gremo tudi mi. Že zdaj smo daleč prišli,« mirno v prihodnost gleda Leon Fras.

Družina Fras z njihovim produktom sodeluje tudi v Štartaj Slovenija, kjer se s svojo podjetno idejo in izdelki predstavljajo v vseh megamarketih Interspar.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice