Zgolj za rušitev, ki je nujna, bodo morali odšteti 10.000 evrov. Brez pomoči in prispevkov dobrih ljudi, ki jih zbira tudi Rdeči križ, družina ne bo zmogla zgraditi novega doma.

Na mestu, kjer so danes le še ostanki požara, so še pred dobrim tednom dni potekala zaključna dela pri ustvarjanju novega doma za Mateja Šadla, njegovo ženo in tri majhne otroke. »V sprednjem delu sta bili otroški sobi, ki sta bili v bistvi povsem dokončani, pa še ena spalnica in kopalnica,« razlaga Šadl in z roko kaže na zoglenelo ostrešje mansardnega dela hiše.

Vse, kar so gradili sedem let, je izginilo v enem popoldnevu

Usodnega 19. oktobra jim je vse, za kar so garali zadnjih sedem let, vzel uničujoč požar. Kmalu po prvem dimu so požar že pričeli krotiti gasilci, a jim hiše ni uspelo rešiti. Družina je gasilcem in vsem drugim zelo hvaležna za pomoč, a hiša po požaru ni več primerna za bivanje. »Cela mansarda je popolnoma uničena, tramovni strop je popolnoma uničen. Notri v sami hiši je bil parket že nastavljen,« razlaga oče družine.

Majhni otroci ne razumejo in se ne zavedajo, kaj se je zgodilo

Celotna družina, ki zdaj živi pri starih starših, je ves čas gradnje pozorno spremljala nastajanje nove hiše. Tu so dosti časa preživeli tudi dve, šest in osem let stari otroci.

»Ne razumejo kaj se je zgodilo in ne zavedajo se tega, da se nam je vse skupaj zrušilo, da so vse sanje dejansko v enem popoldnevu odšle.«

Sanje so se oddaljile in ne vedo, če in kdaj se bodo sploh vrnile

V hiši je že bila vgrajena toplotna črpalka z ogrevanjem, napeljana je bila tudi elektrika. Družina je vselitev načrtovala v začetku prihodnjega leta in si že zamišljala, kako bo v novem domovanju potekalo njihovo življenje. »In ta vizija se je naenkrat oddaljila in ne vem, če se bo vrnila in kdaj se bo,« pravi Šadl.

Za pomoč družini je Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Murska Sobota, odprl poseben račun:

Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Murska Sobota
Ul. Staneta Rozmana 3, 9000 Murska Sobota
Št. TRR: SI56 0234 0001 0419 250
Sklic: SI 00 19102020-15
Namen: POŽAR KROŠKA

Zgolj za rušitev 10.000 evrov

»Zdaj pridejo veliki stroški rušitve, okrog deset tisoč evrov, potem pa bomo poskušali nazaj zgraditi hišo,« pravi Šadl. Hiša je bila sicer zavarovana, a odškodnina zagotovo ne bo povrnila celotne vrednosti hiše, v katero so vložili vsaj 200.000 evrov.

»Toliko vemo, da smo nekje porabili, tu ni všteto še zraven moje delo, katerega je bilo okrog sedem do deset tisoč ur.«

A kljub grenki izkušnji si družina želi, da bo v prihodnje prav na tem mestu vendarle zrasel njihov nov dom.

S spleta

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice