Slika je simbolična.
Po tem, ko je vlada spremenila pogoje za testiranje in potrjevanje okužb s PCR testom, se je v Zdravstvenem domu Murska Sobota število dnevnih testov zmanjšalo.

Direktorica zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač poudarja, da je pomembno, kako natančno je bris za preiskavo odvzet.

S torkom so v veljavo stopile spremembe, saj je za potrditev okužbe s covidom-19 dovolj že hiter antigenski test. Na brezplačni PCR test je mogoče le še z napotilom zdravnika. 

»V povprečju v tem tednu po spremembi opravimo nekje sto odvzemov vzorcev za PCR preiskavo. In okrog 700 hitrih antigenskih testov,« je povedala Žižek Sapač.

Različni rezultati testov to v vsega nekaj minutah razlike

Direktorica soboškega zdravstvenega doma pravi, da je osnova za pravilen rezultat testa tudi pravilen odvzem vzorca: »Pri nas jemljejo vzorce oseb, ki so usposobljene za to. Mi smo tudi takrat, zdaj že dve leti nazaj, opravili izobraževanje.«

Vsi zaposleni v Zdravstvenem domu Murska Sobota so usposobljeni za odvzem tako PCR testa kot tudi hitrega antigenskega testa. Izvidi hitrih testov pa so pogojeni s kvaliteto odvzema vzorca.

»Testne ploščice, na katerih izvajamo preiskavo, oziroma brisi so pri vseh izvajalcih iz seznama, ki jih je dovolilo ministrstvo za zdravje,« pravi direktorica. 

Odstopanj v kratkem časovnem razmaku je čedalje več. Pri okužbi je pomembno, kako daleč je virus razvit, dodaja Žižek Sapač.

»Lahko pride do odstopanj zaradi tega, ker oseba mogoče že ima simptome, pa še bolezen ni tako daleč, da bi infekcijo preiskava že dejansko pokazala,« dodaja.

Že od začetka epidemije opazni razkoraki pri testiranju

»Že od začetka opažamo razkorake, namreč lahko je nekdo na hitrem testu pozitiven, pa je na PCR testu negativen. Ne gre generalno tu za neke napake ali pri kvaliteti brisov ali pa pri kvaliteti odvzema vzorcev,« še opozarja.

Cepljenje ljudi, kot lahko opazimo na Covid-19 Sledilniku, upada. Vse manj ljudi se odloča za to, nekateri le še zaradi evropskega digitalnega potrdila.

»Žal, na cepilnih centrih ugotavljamo, da je interes zelo zelo majhen. Za prve odmerke sploh bi lahko rekla nič, le še kakšen posameznik se odloči za to. Nekaj pa se jih še odloči za cepljenje s poživitvenim odmerkom,« pravi Žižek Sapač.

Številke aktivnih primerov okužb še vedno iz dneva v dan naraščajo. Kljub temu pa zaradi blažjega poteka različice omikron bolnišnice ostajajo obremenjene, kot so bile doslej. 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
11 (nepreverjen)

Kaj je razlog? Pohlep po denarju! Ono zdravnico iz Jesenic so odpustili, ko je pred letom dni javnosti povedala, da gre za katastrofalne teste?! Zanima me tudi, kdo bo kaznovan zaradi vsiljevanja teh nezanesljivih 'testov'?

pohorskisvizec

Shit hapens, all the time....:-)

Surfeiter (nepreverjen)

In your mind ... all the time ...

In reply to by pohorskisvizec

gost512412 (nepreverjen)

»Že od začetka opažamo razkorake, namreč lahko je nekdo na hitrem testu pozitiven, pa je na PCR testu negativen. Ne gre generalno tu za neke napake ali pri kvaliteti brisov ali pa pri kvaliteti odvzema vzorcev,« še opozarja.

kdo verjame pač verjame... vsi vemo, da ti hitri testi lahko pokažejo lažno-pozitiven rezultat... zato se pa dogajajo takšne stvari... me pa zanima koliko je takšnih primerov, ki ste jih vzeli pod "novo okužene"....

Starejše novice