Minimalna plača se bo zvišala skladno z zakonsko določenimi kriteriji, in sicer v januarju v enem koraku, je danes po seji Ekonomsko-socialnega sveta napovedal minister za delo Luka Mesec.

Sindikati in delodajalci glede višine dviga ostajajo vsaksebi, minister za delo Luka Mesec pa napoveduje, da bo upošteval oba partnerja. Kolikšen bo dvig, naj bi bilo okvirno znano v začetku decembra.

Pri zvišanju minimalne plače bosta upoštevana dva kriterija - tako minimalni življenjski stroški kot letna stopnja inflacije v decembru, ki bo znana 15. januarja, je na novinarski konferenci po seji Ekonomsko-socialnega sveta danes v Ljubljani dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mesec.

Povedal je, da sta sindikalna in delodajalska stran precej narazen, kar se tiče višine zvišanja, je pa zatrdil, da bo pri določitvi višine upošteval oba preostala socialna partnerja.

Višina bo določena v januarju, in to v enem koraku. Medtem ko so minimalni življenjski stroški že izračunani, pa še ni znano, kakšna bo prihodnje leto ureditev glede dohodnine, tudi višina inflacije, ki se upošteva, bo znana 15. januarja.

Kljub temu minister pričakuje, da bo lahko okviren znesek minimalne plače sporočil v začetku decembra.

Minimalna plača se lahko zviša tudi za več kot 20 odstotkov 

Sindikalna stran vztraja pri stališču, da bi bilo treba minimalno plačo zvišati v dveh korakih - v prvem, ki bi ga izvedli takoj, bi jo uskladili z zakonskih določilom, da mora za vsaj 20 odstotkov presegati ugotovljene minimalne življenjske stroške, v drugem, januarja, pa bi jo uskladili še z letno stopnjo inflacije v decembru, kar prav tako določa zakon.

Danes so dodatno še predlagali, kot je povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, da bi se upoštevala tudi možnost iz zakona, da se lahko minimalna plača zviša tudi za več kot 20 odstotkov minimalnih življenjskih stroškov.

Sindikati pričakujejo, da bo nova višina minimalne plače med 870 in 900 evrov neto. Letos določena je pri nekaj več kot 778 evrih neto.

Delodajalci na drugi strani niso želeli govoriti o tem, kakšno naj bo zvišanje. Kot je dejal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, Tibor Šimonka, podpirajo enkratno uskladitev minimalne plače v januarju, in to z višino letne stopnje inflacije.

»Ne bežimo od tega, da je treba reagirati na rast življenjskih stroškov in stiske zaposlenih,« je povedal.

Priznal je sicer, da so letošnji poslovni rezultati podjetij, predvsem v prvem polletju, dobri, a opozoril, da recesija »trka na vrata«.

Ekonomsko-socialni svet se je danes sicer seznanil tudi z izhodišči za shemi subvencioniranja čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa Dokler ne bo mizi konkreten predlog, ne sindikalna ne delodajalska stran zadeve ne želi komentirati.

Mesec je povedal, da bodo na Ekonomsko-socialnem svetu razpravo nadaljevali, in sicer naj bi se o shemah »temeljito pogovorili« 2. decembra, potem ko bo vlada do konca novembra sprejela paket ukrepov za podjetja in določene javne zavode, izhodišča za katere je sprejela v četrtek in katerih del bosta ti shemi.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Augsburg (nepreverjen)

Če se minimalna dvigne za 20 %, se bodo tudi položnice komunale, snage, vodovodov itd., ker to so vse stroški. Inflacija bo torej še višja.

Heh (nepreverjen)

Dobro so te bogati naučili. Krivi ljudstvo na minimalcih. Sedi, priden.

In reply to by Augsburg (nepreverjen)

Starejše novice