Država v letošnjem letnem programu športa namenja nekaj manj kot 3,2 milijona evrov za obnovo Dvorane Tabor v Mariboru.

Prenova Dvorane Tabor naj bi bila izvedena v okviru obnove športne infrastrukture za izvedbo Olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem) 2023.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so za Mariborinfo potrdili, da je v letnem programu športa je za obnovo dvorane razpisanih 3.169.000 evrov, vendar pa še ni bil objavljen razpis za obnovo, prav tako na ministrstvu še niso prejeli dokumentacije, vezane na obnovo dvorane.

Najprej (državni) denar

Za več informacij smo se obrnili tudi na Mestno občino Maribor. »Za obnovo Dvorane Tabor pripravljamo načrt izvedbe po fazah na osnovi že pridobljenega in aktiviranega gradbenega dovoljenja in tudi projektno nalogo za nadgradnjo projektne dokumentacije po fazah. V načrtu bomo opredelili, katera dela bodo izvedena v posameznih fazah,« so povedali na občini.

Zdaj na občini čakajo na pravno osnovo o zagotovitvi s strani države obljubljenih sredstev, zatem pa bodo morali najprej pripraviti rebalans proračuna občine in nato izvesti javno naročilo za izvedbo prve faze obnove.

Infrastruktura dvorane je stara in nujno potrebna prenove

Olimpijski festival evropske mladine poteka pod pokroviteljstvom Mednarodnega olimpijskega komiteja in v organizaciji Evropskih olimpijskih komitejev, na njem pa pričakujejo več kot 3000 mladih športnic in športnikov iz vse Evrope.

Dogodek naj bi Maribor gostil julija 2023

»Pozitivni vidiki organizacije ene izmed največjih mednarodnih športnih prireditev so zagotovo večplastni, pričakovani pozitivni vplivi pa se nanašajo na več delov družbenega življenja. Dejstvo je, da je infrastruktura Športnega parka Tabor Maribor stara in nujno potrebna posodobitve oziroma obnove. Na podlagi podatkov iz razvida javnih športnih objektov in površin za šport v naravi izhaja, da je posodobitev takšnega športnega kompleksa potrebna tudi zaradi skladnega razvoja države in je zato v javnem interesu, saj navedeno športno infrastrukturo uporablja širša podravska regija,« pravijo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Po ocenah bi naj prenova stala slabih devet milijonov

Po najnovejši projektantski oceni bo celovita prenova dvorane Tabor po navedbah Večera stala slabih devet milijonov evrov, pri čemer so gradbeno-obrtniška dela, ocenjena na 7,4 milijona evrov, fasada na 958.000 evrov, notranja oprema pa na 362.000 evrov.

Kaj točno bo obsegala prva faza obnove, za zdaj še ni znano.

Najbolj potrebne prenove so po besedah podžupana Sama Petra Medveda garderobe in izolacija, nezadostna je tudi požarna varnost.

Zaradi slednje je v gradbenem dovoljenju predvidena dozidava dvorane na vzhodni strani, ki pa naj ne bi prinesla bistvenega povečanja zmogljivosti dvorane.

V Dvorani Tabor, ki je bila zgrajena leta 1984, je skupno 118 prostorov, od tega je športnikom namenjenih 9500 kvadratnih metrov površin v dveh dvoranah.

Glavna dvorana je najbolj primerna za košarko, odbojko, badminton, kondicijske treninge in večje prireditve, dodatna dvorana pa za namizni tenis in fitnes, v njej je tudi kegljišče s šestimi stezami.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice