Bi želeli živeti v mogočni graščini? Na dražbi se že dalj časa prodaja eden najlepših historičnih dvorcev v Sloveniji. Propadajoči dvorec Slivnica pri Mariboru je prepuščen propadanju, v oči pa bode tudi visoka cena, s katero išče novega lastnika.

Nekdaj sijajni Dvorec Slivnica je bil je bil zgrajen leta 1493, od tedaj pa menjal veliko lastnikov, ki so zanj bolj ali manj vestno skrbeli.

Leta 1862 so dvorcu dali sedanjo neogotsko podobo in postavili kapelo, ki jo je posvetil škof Anton Martin Slomšek.

Nazadnje je do leta 1990 v njem deloval vzgojni zavod Slivnica, kjer so bivali otroci brez staršev. Po desetletjih samevanja je v denacionalizacijskem postopku dvorec prešel v last ministrstva za izobraževanje, znanosti in šport, ki zanj ni skrbelo. 

»Gre za lep dvorec, ki pa propada, odkar se je izselil prevzgojni zavod. Do takrat je bil vzdrževan. Takrat je bila storjena napaka, da je prišlo do izselitve, saj dokler je imel neko funkcijo, je delovalo,« je vzroke za propadanje dvorca za Mariborinfo pred časom obrazložil župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak. 

Dvorec Slivnica nato v roke ruskemu lastniku 

Dvorec Slivnica je uradno zaveden kot nepremičnina kulturne dediščine. Danes ima klavrno podobo, opaziti je strohnel pod, plesnive stene, poškodovano ostrešje in stavbno pohištvo.

Dvorec je bil dolga leta tudi odklenjen in tako lahka tarča roparjev in vandalov. Pred leti pa je bil v prvi etaži gradu podtaknjen tudi požar.

Občina Hoče - Slivnica je leta 2013 začela postopek brezplačnega prenosa zemljišč v okolici gradu, vendar ministrstvo kot takratni lastnik k prenosu ni želelo podati soglasja.

Propadajoči dvorec pa je nato leta 2016 kupi ruski investitor Aleksandr Komolov.

Dvorec bi naj po tedaj sicer neuradnih informacijah prenovil in ga namenil gostinski, hotelski ali medicinski dejavnosti. Tudi želje občine Hoče - Slivnica ob nakupu so bile, da bi grad dobil novo podobo.

Lastnik tri leta po nakupu dvorec prodajal po štirikrat višji ceni

Realno stanje je danes povsem drugačno, objekt namreč propada še naprej.

Ruski kupec je za dvorec Slivnica odštel okoli 180.000 evrov, a ga je že zgolj po treh letih lastništva začel prodajati za skorajda štirikrat višji znesek, pa čeprav vanj ni vložil skorajda nič denarja.

Leta 2019 je lastnik za nakup zahteval kar 690 tisočakov. Tri leta kasneje dvorec Slivnica še vedno zasledimo med nepremičninskimi oglasi, in sicer po nekoliko nižji ceni. 

Za nakup dvorca Slivnica je po novem treba odšteti, še vedno vrtoglavih, 620.000 evrov. 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Naj ga proda Madžarom! ... aja, jebe se njim za Slivnico, če bodo prestižne hotele dobili džabe na prestižnih lokacijah ...

Klasika (nepreverjen)

Dodatno obdavčit vse zapuščene objekte kulturnega pomena.

Šuc Andrej (nepreverjen)

Del moje mladosti sem preživel tam
Škoda lepa grascina

Šuc Andrej (nepreverjen)

Za novo leto sem šel mimo in res je vse bogo

Starejše novice