Foto: ZEOS, ravnanje z električno in elektronsko opremo
V Sloveniji smo v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki zbrali že dobrih 976 ton nevarnih odpadkov.

E-odpadki so posebni odpadki, zaradi težkih kovin in drugih nevarnih snovi, ki jih vsebujejo, ne sodijo med mešane komunalne odpadke, zato jih je potrebno ločeno zbirati in oddati na posebna mesta. Možnosti za njihovo oddajo je danes že veliko in ena izmed njih je tudi ulični zbiralnik.

Širom države jih je postavljenih že 670, večinoma stojijo na večjih ekoloških otokih. Še posebej mali aparati in baterije se zaradi svoje majhnosti velikokrat znajdejo med mešanimi odpadki, ulični zbiralniki pa marsikaterega izmed njih uspešno prestrežejo in poskrbijo za pravilno obdelavo.

Ulični zbiralniki so postavljeni v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki pod sloganom E-cikliraj. Njihove lokacije lahko najdete na spletnem zemljevidu na www.stariaparati.si.

V Sloveniji smo v sklopu te mreže zbrali že dobrih 976 ton tovrstnih odpadkov. Nekaj teh zbiralnikov, natančneje 49, stoji tudi v Mestni občini Maribor.

Kot zanimivost lahko izpostavimo, da se je med drugim v teh uličnih zbiralnikih od njihove postavitve samo na območju Ptuja zbralo že 24 ton malih aparatov in odpadnih baterij.

Vsi občani in občanke so vljudno vabljeni, da tudi v prihodnje svoje e-odpadke odvržejo v enega izmed zbiralnikov v svoji bližini in tako pripomorejo k pravilni reciklaži dragocenih surovin, iz katerih se bo lahko naredilo nove izdelke.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice