Vir: Društvo Indijanez
Z ekološko usmerjeno akcijo želijo uporabnike priljubljenih zelenih površin opozarjati na primerno ravnanje z odpadki in druge okoljske probleme.

Ob nastopu poletja in vse večjem sproščanju epidemioloških ukrepov se najbolj obiskana mariborska zbirališča spet hitro polnijo.

Prijazno vreme in želja po druženju mnoge prebivalce mesta vodita v njegove številne parke in zelene površine, pred prihajajočimi poletnimi počitnicami pa velik delež predstavljajo mladi, ki se na travi in pod drevesi družijo po pouku in med odmori.

Manjše in večje skupine obiskovalcev mestnih zelenic pa lahko za seboj prinesejo tudi odpadke, ki nemalokrat obležijo kar ob klopeh, pod drevesi in na sprehajalnih poteh. 

Pozor, na terenu je Eko patrulja 

Aktivisti Društva IndiJanez so se danes podali v patruljiranje po mestnih zbirališčih mladih v Mariboru, kjer opozarjajo na ekološko odgovoren odnos do narave in someščanov.

»Saj veste, kako gre: zaklepetaš se, nujen klic, zamujaš na kosilo - pa 'pozabiš' na smeti,« so zapisali.

Vir: Društvo Indijanez

V društvu so sestavili posebno ulično ekipo, ki se bo ob določenih terminih podala v nekatere izmed najbolj obiskanih parkov v Mariboru: Magdalenski park, park na Trgu generala Maistra in Mestni park.

Tam bodo v času popoldanskih zbiranj z direktnim, a »diplomatskim« pristopom po nekaj ur pazili na smetenje, obiskovalcem pa bodo za čim lažje odlaganje odpadkov delili tudi biološke vreče za smeti in jih s tem spodbujali k aktivni skrbi za okolje. 

»Namen akcije ni, da nekoga okregamo ali osramotimo. Zakaj opozarjamo na primerno ravnanje z odpadki? Ker gre za javni prostor, ki ga želimo vsi uporabljati v najboljšem stanju, za kar ga je potrebno takšnega tudi pustiti,« pravi Ines Terbovšek, ena od izvajalk akcije.

Druga izvajalka, Katja Zgoznik, dodaja: »Med ljudi želimo vnesti dialog in zavest o skrbi za okolje. Z metanjem smeti v za to namenjen koš ne bomo rešili vseh globalnih okoljskih problemov, lahko pa ohranjamo čistočo v domači skupnosti in to je pomemben začetek.« 

Vir: Društvo Indijanez

Ekipa se bo poleg tako imenovanih mehkih intervencij z obiskovalci tudi pogovarjala o pomenu odgovornega ravnanja z odpadki in temu, kaj varovanje okolja sploh pomeni.

Njihovo »patruljiranje« in deljenje vreč za odpadke bodo tako dopolnjevale kratke in vljudne interakcije z mladimi in drugimi uporabniki zelenih površin z okoljevarstveno noto.  

Predvidoma bo akcija Eko patrulja potekala v več terminih med 18. in 24. junijem.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice