Elektro Maribor, ki z elektriko oskrbuje večji del severovzhodne Slovenije, načrtuje za več kot 30 milijonov evrov investicij v naslednjih desetih letih na območju Spodnjega Podravja.

Samo letos bodo na Ptuju investirali za 3,8 milijona evrov, je na današnji novinarski konferenci na Ptuju povedal Boris Sovič, predsednik uprave.

»Gre za investicije v robustnost, jakost in naprednost omrežja, saj v regiji zelo intenzivno raste tako konična kot obračunska moč in odjem. To je povezano tudi z precejšnjo rastjo zlasti na področju gospodarstva,« poroča o Sovičevih besedah STA.

Učinkovite investicije že lani

Tako so lani v ta namen porabili 2,9 milijona evrov, večinoma v nizkonapetostne vode. Obenem pa so obnovili skoraj 15 kilometrov daljnovodov, kablirali skoraj sedem kilometrov srednjenapetostnih vodov ter zgradili dve novi in obnovili štiri že obstoječe transformatorske postaje. Zgradili in preuredili so še dobrih 37 kilometrov nizkonapetostnega omrežja. 

Na ptujskem in ormoškem območju pokrivajo 22 občin in tako oskrbujejo 37.000 odjemalcev. Skoraj 30.000 bi jih naj bilo do konca leta že vključenih v sistem naprednega merjenja, stoodstotno pokritost s tem sistemom pa predvidevajo do leta 2022.

Rekordna vrednost konične obremenitve v Spodnjem Podravju

V letu 2017 so v Spodnjem Podravju beležili rekordno vrednost konične obremenitve, ob tem pa so distribuirali za 3,1 odstotka več električne energije kot leto prej, še piše STA. Odjem gospodinjskih odjemalcev je sicer bil višji za 2,2 odstotka, kar je nekoliko pod povprečjem celotnega območja Elektra Maribor, a je bil odjem na srednji napetosti višji za 6,1 odstotka medtem ko je bil odjem poslovnih odjemalcev na nizki napetosti za 1,8 odstotka.

Rast pripisujejo gospodarski rasti

Sovič pripisuje rast rabe poslovnih uporabnikov na srednji in nizki napetosti opaznejši gospodarski rasti oziroma novim poslovnim priložnostim. Konična moč distribucijskega sistema je lani na tem območju znašala doslej največ, 62 megavatov, pri čemer je bila najvišja januarja, zlasti zaradi izredno nizkih temperatur.

Lani je delež proizvodnih virov na ptujskem območju znašal 23 odstotkov v celoti proizvedene energije na območju mariborskega elektrodistributerja. Skupna povprečno prevzeta energija na odjemalca je na območju Ptuja znašala 8,7 megavatne ure, kar kaže na nekoliko nižjo intenzivnost odjema v primerjavi z drugimi območji, dodaja Sovič. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koba (nepreverjen)

Ta pa je nesmrten, hujši kot Tito......

Starejše novice