Priznani slovenski nevrolog Erih Tetičkovič je v Mariboru in okolici znan kot velik ljubitelj živali. Obiskali smo ga na domu in spoznali mladega psa, ki mu riše nasmehe - Dartija.

Živali Eriha Tetičkoviča spremljajo že od malih nog, kot dolgoletni predsednik Društva za zaščito živali Maribor je s petnajstletnim bojem tem koncem uspel priboriti celo novo zavetišče na Teznem. Sam pravi, da nasmeh lahko nariše le nov nasmeh, ljubezen, ki jo daš živali, pa ne osreči le nje, ampak predvsem tistega, ki jo daje. V njegovem domu so bile zato živali, predvsem psi, vedno dobrodošli, zdaj pa mu veselje riše nov kuža po imenu Darti.

Dan z Dartijem začneta nasmejana

»Zjutraj, ko se prebudi skoči na posteljo med oba in pride do mene in mi da lupčka. Poliže me za ušesom, češ, a si že buden? Nakar mu rečem, daj beži dol hitro,« nasmejan ob obisku na njegovem domu v Mariboru pripoveduje Erih. 

Dan z Dartijem začneta nasmejana. Takšne ljubezni ne moreš kupiti, pravi Erih, zato si vse življenje prizadeva pomagati tistim živalim, ki končajo zavržene: »Če bi se žival lahko dvignila na zadnje tace in spregovorila, bi lahko bilo človeka marsikdaj sram v dno duše.«

Erih se še s solznimi očmi spominja psičke s polomljenimi tačkami, ki jo je pred davnimi leti iz zavetišča peljal na sprehod.

»To je pomenilo 50 metrov ob Dravi. Potem sva sedela nekaj minut objeta, nobeden nič ni govoril, stisnila se je k meni in čutil sem nekaj neverjetnega. Ne znam opisati tega,« pripoveduje Erih in stežka skrije solze.

To je bila zanj prelomnica. Boj za zavržene in mučene živali bije vse danes. Opozarja, da je kazenska odgovornost za grozovita mučenja živali še vedno premila, tudi financiranje zavetišč je po njegovem mnenju preslabo urejeno.

Želite psa? Dobro premislite

Številne zalostne usode živali so se ga dotaknile v dno duše, pravi, zato tistim, ki razmišljajo o nakupu psa, polaga na srce: »Predvsem to, da naj temeljito razmislijo o tem, a so resnično prepričani, da ga hočejo imeti iz ljubezni, ali je to modna muha ali želja po otroku, ali kar drugega v družini.« 

A skupaj z Dartijem verjameta, da bo dobrih ljudi, ki bodo znali živalim vračati ljubezen, vse več. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice