Minuli petek so v Europarku Maribor že tradicionalno gostil Evropsko noč raziskovalcev (foto: Bojan Mihalič).
Zadnji petek v septembru je že tradicionalno potekala Evropska noč raziskovalcev, med sodelujočimi mesti pa je bil tudi Maribor.

Ena izmed osrednjih lokacij v štajerski prestolnici je bilo ponovno nakupovalno središče Europark Maribor, kjer so najmlajši in malo starejši spoznavali osupljive znanstvene dosežke in odkrivali, s kakšnimi izzivi se soočajo raziskovalci.

Raziskovalci z različnih fakultet Univerze v Mariboru, Mladi ustvarjalci, ekipa projekta Mladi za napredek Maribora, Astronomsko društvo Orion, predstavniki Europe Direct Podravje ter Karierni center Univerze v Mariboru so med 9.00 in 21.00 pripravili pester program s poučnimi delavnicami, številnimi zabavnimi eksperimenti in zanimivimi demonstracijami.

Najmlajši so se s pomočjo LEGO kock preizkusili v osnovah robotike (foto: Bojan Mihalič).

Od LEGO robotike do sončnih ur

Organizatorji so v največjem nakupovalnem središču severovzhodne Slovenije pripravili številne interaktivne postojanke, na katerih so mladim obiskovalcem predstavili delo raziskovalcev in najnovejše dosežke znanosti.

Mladi so tako skozi igro in praktične primere spoznavali, da je znanost lahko zelo zabavna. Najmlajši so se s pomočjo LEGO kock preizkusili v osnovah robotike in programiranja ter skupaj z LEGO roboti zaplesali prek nakupovalnega središča.

Na svoj račun so prišli tudi vsi ljubitelji vesolja, saj so s teleskopi lahko opazovali Sonce, Saturn in Jupiter, obenem pa so se naučili izdelati tudi pravo sončno uro.

Mladi raziskovalci so med drugim s kemijskimi poskusi lahko raziskovali vsakdanje stvari okoli nas, se naučili veščin oživljanja odrasle osebe in spoznali, kako sodobni kriminalisti odkrijejo ter zavarujejo sledi na krajih kaznivih dejanj. Obenem so gradili samostoječe mostove in se prepričali tudi o tem, da je matematika lahko zelo prijazna veda.

Otroci in mladi so s kemijskimi poskusi lahko raziskovali vsakdanje stvari okoli nas (foto: Bojan Mihalič).
Mladi raziskovalci so se med drugim naučili tudi veščin oživljanja odrasle osebe (foto: Bojan Mihalič).

Prvi koraki v znanost

Na Evropski noči raziskovalcev so mladi, ki se spogledujejo s kariero raziskovalca, lahko izvedeli več tudi o programih financiranja in prvih korakih za začetek svoje poklicne poti.

Center managerka Europarka Maribor Simona Mandl ob tem dodaja: »V Europarku smo veseli, da lahko že več let gostimo Evropsko noč raziskovalcev in mladim na zabaven način približamo znanost. Morda bodo čez nekaj let tudi oni med tistimi, ki bodo tu predstavljali pomembne dosežke znanosti«.

Glavni financer Evropske noči raziskovalec je Evropska komisija, z ukrepi Marie Skłodowska-Curie.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice