FERI prvi v evropskem univerzitetnem okolju s spletno stranjo prilagojeno študentom invalidom.

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru se že vrsto let trudijo za kar se da dobro vključitev študentov invalidov. V teh dneh so tako s ponosom predstavili njihovo najnovejšo nadgraditev. Spletno stran fakultete so namreč prilagodili in jo naredili dostopno tudi za vse gluhe in naglušne študente. Projekt je nastal na pobudo in pod nadzorom izr. prof. Matjaža Debevca iz Inštituta za medijske komunikacije, pri tem pa so sodelovali tudi študenti medijskih komunikacij, ki so pomagali pri snemanju in montaži ter tako pridobili še nekaj pomembnih izkušenj. Kot je med drugim povedal Debevec je takšna nadgradnja strani izredno pomembna, saj kar 80 odstotkov gluhih in naglušnih ljudi ne zna brati in pisati. Cilj fakultete je ponuditi vsem študentom enake možnosti za dostopanje do pomembnih informacij, ki se nahajajo na spletni strani. 

»S tem namenom je naša spletna stran med prvimi v evropskem univerzitetnem okolju prilagojena študentom invalidom,« so še povedali na fakulteti.

Inovativnost na področju razvoja dostopnih spletnih strani

Ker je vseh informacij na spletni strani le nekoliko preveč, so se odločili in v slovenskem znakovnem jeziku naredili dostopne le tiste, za katere so bili mnenja, da najbolj pomembne iz vidika iskanja potrebnih informacij povezanih s študijem. Takšna dostopne v slovenskem znakovnem jeziku predstavlja inovativnost na področju razvoja dostopnih spletnih strani. Prevedene strani so označene z ikono obeh rok, ki predstavljata kretnjo – znakovni jezik tako, da bo iskanje še nekoliko lažje.  

"Med drugim pa bo na fakulteti od 19. do 21. septembra 2016 potekalo strokovno srečanje evropskega projekta Trans2Work. V okviru projekta bodo študentom invalidom v Srbiji, Črni Gori in Bosni in Hercegovini omogočili študij z manj ovir in lažji prehod na trg dela." 

Foto: FERI

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice