Festivalu prostovoljstva v Mariboru na vrtu Muzeja narodne osvoboditve (foto: Almira Ćatović).
Festival prostovoljstva v Mariboru že več kot deset let v okviru nacionalnega tedna prostovoljstva pripravlja mreža Prostovoljstvo v Mariboru.

Mreža Prostovoljstvo v Mariboru je ob letošnjem Festivalu prostovoljstva v Mariboru na vrtu Muzeja narodne osvoboditve v četrtek, 3. junija, pripravila srečanja prostovoljskih organizacij in služb Mestne občine Maribor, ki je potekalo pod nazivom Prostovoljstvo kot vrednota.

Z letošnjim festivalom so želeli povezati prostovoljske organizacije in službe Mestne občine Maribor, da bi v prihajajočih mesecih vzpostavili sistemske pogoje za ureditev prostovoljstva na lokalni ravni, tudi s sprejetjem strategije razvoja prostovoljstva v Mestni občini Maribor.

O prostovoljstvu kot družbeni vrednoti in o tem, kako je prostovoljstvo pripoznano na sistemski ravni, sta se pogovarjali Urška Breznik iz Pekarne Magdalenske mreže, koordinatorice Mreže prostovoljstvo v Mariboru, in Tjaša Arko iz Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva. 

Tjaša Arko iz Slovenske filantropije in Urška Breznik iz Pekarne Magdalenske mreže (foto: Almira Ćatović).

»Medsebojna pomoč je lepilo družbe,« je dejala Arko in pri tem opisala delovanje prostovoljskih organizacij in njihovo pomembnost v družbi ter pri tem izpostavila gasilce, ki veljajo za eno prvih prostovoljskih organizacij.

»Prostovoljstvo je neko delo, ki ga narediš za nekoga drugega, zato se sam odločiš in ne pričakuješ neke materialne koristi,« še dodaja.

Prostovoljstvo je v Mariboru zapisano z velikimi črkami (foto: Almira Ćatović).

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je ob tej priložnosti izrazil pomembnost povezovanja in spodbujanja dobrih idej. Prostovoljstvo je v Mariboru zapisano z velikimi črkami, je dejal župan ter izpostavil pomembnost prostovoljstva še posebej v času pandemije. 

»Mestna občina Maribor spodbuja in tako ali drugače pomaga sofinancirati pri izvajanju projektov in programov 180 prostovoljskih organizacij v mestu. Kar je vzpodbudno in s tem bodo tudi nadaljevali,« je dejala podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra.

Predstavitev številnih prostovoljskih organizacij (foto: Almira Ćatović).

Prav tako pa so se na dogodku predstavile prostovoljske organizacije s pomočjo svojih prostovoljcev in pri tem zajele svoje področje delovanja, prostovoljske aktivnosti, ki jih izvajajo ter družbene učinke, ki jih zaradi svojih dejavnosti prepoznajo v lokalni skupnosti.

Po dogodku je sledilo organizirano vodenje po Muzeju narodne osvoboditve (foto: Almira Ćatović).

Predstavili so se Društvo IndiJanez, Društvo TOTI DCA, Društvo študentov invalidov, Hiša! Društvo za ljudi in prostore, Kinološko društvo za reševalne pse REPS Maribor in Slovensko združenje inštruktorjev Center za šolanje psov vodičev in psov spremljevalcev SLO-CANIS, Mariborska kolesarska mreža, Pekarna Magdalenske mreže, Pika.

Dnevni center za otroke in mladostnike Maribor, Salezijanski mladinski center Maribor, Slovenska Filantropija in Zveza prijateljev Mladine Maribor.

Po dogodku je sledila palestinska poezija ter organizirano vodenje po Muzeju narodne osvoboditve.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice