Župan Maribora v odprtem pismu poziva predsednika vlade Mira Cerarja h pravičnejši razporeditvi finančnih sredstev. Mesto zaradi zakonsko določenih obveznosti, katerih ne more plačati, poka po šivih.

V Mariboru smo dosegli socialno dno, v katerem se več ne da graditi brez ustrezne pomoči države. Potrebna je pravičnejša razporeditev finančnih sredstev med mesti, saj je Maribor trenutno odvisen le od sebe. Zakonsko določene obveznosti se večajo, prihodki v mestno blagajno pa manjšajo - razkorak med "tem, kar moramo" in "sredstvi, s katerimi lahko" je torej več kot očiten. Tako na kritično stanje mesta v odprtem pismu predsedniku vlade Miru Cerarju opozarja mariborski župan Andrej Fištravec.

"Mariborčani smo že več let drugorazredni državljani”

In stanje je venomer slabše, je prepričan župan Maribora. Primerjava med letom 2011 in prihajajočim 2017 je več kot očitna, zakonsko obveznih nalog pa mesto že nekaj let ne more izpolnjevati. Od leta 2011 do 2017 so stroški narasli za kar 20,2 odstotka, kar znaša 14,2 milijona evrov, medtem pa je prihodek iz dohodnine padel za 10,2 odsotka oziroma 5,5 milijona evrov.

»S tem smo v Mariboru prišli do stanja, ko se je pokrivanje zakonsko določenih nalog iz vira dohodnine iz leta 2011, ko je znašalo 75,9 oziroma 17 milijonov evrov minusa, v sliko leta, ki je pred nami, to je 2017, na stanje 56,7 in 32 milijonov evrov minusa,« v odprtem pismu piše Fištravec.

Kritični ukrepi za preživetje

V MOM tako že nekaj let izvajajo ukrepe, ki vsekakor niso povšeči meščanom, a tudi akterjem v MOM prav nič ne dišijo. Da bi izpolnili zakonsko določene obveznosti, so primorani odprodajati premoženje, izvajati notranje zadolževanje in tudi najemati venomer nove kredite. Zaradi vse večjega socialnega prepada v mestu ima z ljudmi večje stroške tudi sama občina.

»Zato na tem področju ne moremo zniževati financiranja zakonsko določenih obveznosti, enako velja na področju vzgoje in izobraževanja.«

Denarja za osnove ni, trpijo pa nujne investicije

V že tako podhranjenem mestu, ki mora izpolnjevati tako zakonsko obvezujoče naloge in podpirati množico Mariborčanov, ki potrebujejo pomoč na domu in se jim plača tudi oskrba na domu, pa trpijo predvsem prihodnje investicije, ki jih mesto prav tako potrebuje. Vsi lahko opazimo precej dotrajane ceste, ki se jih ne sanira. Potrebna je tudi nujna sanacija kanalizacije in vodovoda, saj je trenutno stanje vse prej kot rožnato.

»Prvič, odkar se izvajajo analize podtalnih voda v mestu, smo priča pojavu ostankov različnih zdravil v njih, kar je v tem trenutku še v zanemarljivih količinah,« še piše zaskrbljen župan.

Brez pomoči države sledi zlom socialnega stanja v Mariboru

Ob ohranjanju statusa quo bomo v mestu za uravnovešenje proračuna morali še dodatno krčiti izvajanje zakonsko obveznih nalog. Sledijo pa lahko velike sankcije, kot je zaprtje šol in vrtcev, sankcije inšpektoratov in celo nevarnost izvajanja dejavnosti na posameznih objektih:

»Spremeniti je potrebno metodologijo izračuna primerne porabe občin, dohodnine in finančne izravnave, ker očitno ni ustrezna in je izrazito diskriminatorna do Mestne občine Maribor oziroma Mariborčanov.«

V ponedeljek bo problematika dodatno razložena mariborskim svetnikom in poslancem, predsednika pa naš župan vabi na sestanek, kjer bi lahko dorekli več glede resnih problemov, s katerimi se sooča Maribor. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice