Na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru so te dni prejeli 51 simulatorjev, in sicer za pouk dentalne medicine.

Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru je od finske medicinske fakultete v Ouluju prejela 51 simulatorjev, ki jih bodo potrebovali študenti dentalne medicine, poroča STA.

Simulatorje bodo uporabljali podiplomski študenti v laboratoriju na Magdalenskem trgu, pomagale pa bodo tudi pri načrtovanem uvajanju študija stomatologije v prihodnjih letih.

Mariborska medicinska fakulteta sodeluje z medicinsko fakulteto v Ouluju že od leta 2002. "Vsa leta smo aktivno izmenjevali informacije in izkušnje pri pouku splošne medicine. Nekajkrat nas je obiskal dekan fakultete Heikki Ruskoaho, pa tudi sami smo bili na obisku v Ouluju. Ob zadnjem obisku lani spomladi je sedanji dekan Kyösti Oikarinen omenil, da lahko v dar dobimo 51 simulatorjev za pouk dentalne medicine. To donacijo smo z veseljem sprejeli," je za STA dejal dekan mariborske medicinske fakultete Ivan Krajnc.

V Mariboru dodiplomski študij stomatologije čez približno 4 leta

Tovrstno donacijo je napovedal že ob novici, da na njihovi fakulteti razmišljajo o uvedbi študija dentalne medicine. Trenutno je namreč v Mariboru pouk dentalne medicine le na podiplomski ravni, na dodiplomski študij stomatologije pa je po ocenah Krajnca mogoče računati šele v kakšnih štirih letih, ko bodo izobrazili dovolj profesorjev za to področje.

Napovedane uvedbe študija stomatologije so še posebej veseli v mariborskem zdravstvenem domu, kjer še posebej manjka oralnih kirurgov. "Na podiplomski študij na mariborski medicinski fakulteti je vpisanih že devet naših stomatologov, ki bi lahko po končanem študiju sodelovali pri teoretičnem in praktičnem pouku dentalne medicine v našem mestu," je v sporočilu za javnost zapisal direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik.

Zaenkrat na mariborski medicinski fakulteti izvajajo le študij splošne medicine. Usmeritev v posamezne specialnosti je možna šele na podiplomski ravni, kjer je na voljo študij medicinske tehnologije, na katerega se vpisujejo tudi stomatologi, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice