Mariborski župan se je odzval na dopis vlade, da selitev v objekt nekdanje Probanke ni mogoča.

Kot smo že poročali, mariborska občina ne bo mogla računati na državno sofinanciranje v primeru selitve Mariborske knjižnice v stavbo nekdanje Probanke.

Ministrstvo za kulturo je bilo namrečpripravljeno prispevati 2,7 milijonov evrov za ureditev prostorov knjižnice na Rotovškem trgu, občina pa je vztrajala, da bi se knjižnica selila v prostore nekdanje Probanke, ki je v lasti DUTB.

V začetku julija je mariborska občina s strani ministrstva prejela dopis, v katerem so zapisali, da v primeru morebitne spremembe sklepa vlade, potrebujejo dokument identifikacije investicijskega projekta, ki ga sprejme mestni svet. Na izredni seji 31. julija je mestni svet sklep tudi potrdil, ki so ga naslednji dan posredovali na ministrstvo.

Župan Fištravec je sedaj, na podlagi zadnjega odgovora s strani ministrstva, na ministra Antona Peršaka naslovil dopis, v katerem je izpostavil, da je DIIP namenjen identificiranju morebitne investicije, da se ugotovi smiselnost nakupa ali investiranja. S pripravo in sprejetjem tega dokumenta so na Mestnem svetu potrdili smiselnost nakupa, saj je objekt nekdanje Probanke primeren za selitev Mariborske knjižnice.

Večmesečna pogajanja le slepilni manever?

Fištravec je v dopisu izpostavil, da DIIP predvideva nakup in umeščanje v prostore Probanke in ne samo umeščanje, kot so zapisali v dopisu iz ministrstva. V projektu so s strani občine predvideli vse, kar je potrebno za reševanje prostorske stiske Mariborske knjižnice. Mariborska občina pričakuje več iskrene kooperativnosti, saj rešuje prostorsko stisko institucije s področja, ki ga pokriva ministrstvo za kulturo.

Mariborski župan je prepričan, da sklicevanje na nelastništvo objekta nima posebne teže, saj potekajo že večmesečna pogajanja med DUTB in MOM, na drugi strani pa ima ministrstvo za notranje zadeve velik interes, da bi prevzeli lastništvo treh objektov, ki so v lasti mariborske občine, v njih pa so njihove policijske postaje. Na ta način pa bi bil rešen problem na področju kulture in na področju notranjih zadev.

»Kot kaže, so bila večmesečna pogajanja z vašim ministrstvom le slepilni manever, ki ni služil drugemu, kot izgubljanju časa in zavajanju, da je rešitev možna, če izdelamo in sprejmemo DIIP. Ko smo to naredili in pridobili potrebno podporo javnosti, pa nam razlagate, da DIIP ni zadosten dokument ter, da v svojem proračunu niti nimate denarja za ta namen,« je v dopisu zapisal Fištravec.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice