FOTO: Mediaspeed
Mariborski smučar prostega sloga Filip Flisar, ki je iz petka na soboto poskrbel za incident ob robu Kurentovanja na Ptuju, se je danes že odpravil na priprave v Avstrijo.

Filip Flisar je svoj divji temperament za zdaj kazal predvsem na smučarskih strminah. A v javnosti odmeva incident, za katerega je zaslužen prav mariborski olimpijec. Njegova dejanja niso nič kaj nedolžna. Ne le, da se je znesel nad oglasnim panojem pred prireditvenim prostorom Kurentovanja na Ptuju, skočil je še na policijski avto in razbil vetrobransko steklo.

»Ker pa se v takšnem stanju, kot je bil, torej očitno pijan, ni želel pomiriti in je s kršitvijo očitno želel nadaljevati, so policisti uporabili prisilna sredstva, ga vklenili in zoper njega odredili pridržanje do iztreznitve,« je pojasnil Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor.

Na vprašanja, zakaj niso opravili preizkusa alkoholiziranosti, so iz mariborske policijske uprave odgovorili, da v postopku kršenja javnega reda in miru ne opravljajo preizkusa alkoholiziranosti ali drog, če ni kaznivega dejanja ali vožnje. Prav tako niso opravili preizkusa prisotnosti drog ali drugih prepovedanih substanc.

Zaradi poškodovanja policijskega vozila ga bodo možje v modrem ovadili pristojnemu tožilstvu. Gre za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari, za katero mu grozi denarna kazen ali zapor do dveh let.

Flisar je noč s petka na soboto preživel na policijski postaji. Pravi, da so ga do razgrajanja privedle provokacije drugih gostov v dvorani: »Meni tudi ni lahko iti ven kot Filipu Flisarju, se enkrat imeti fajn s svojo punco in prijatelji, hkrati pa biti v dvorani z ne vem koliko tisoč pijanimi ljudmi in poslušati njihove komentarje.«

Ti naj bi leteli predvsem na njegove skromne nastope v tej sezoni. Pustno razgrajanje pa Flisarjevega statusa na smučarski zvezi zagotovo ne bo izboljšalo. Reprezentanti se morajo namreč držati posebnih pravil tudi zunaj smučišča.

Slovenska vojska: O omenjenem dogodku do sedaj nismo bili obveščeni

Med drugim smo novinarska vprašanja o morebitnih posledicah za smučarja prostega sloga naslovili na Slovensko vojsko, kjer je Flisar zaposlen. Povprašali smo jih, ali bo zaradi nespametnega početja zoper pripadnika Športne enote Slovenske vojske sprožen disciplinski postopek oziroma kakšne posledice ga morebiti čakajo.

»V Slovenski vojski ne spremljamo pripadnikov izven delovnega časa, za kar tudi nismo pristojni. O omenjenem dogodku, ki se je po poročanju medijev pripetil izven vojaških objektov in izven delovnega časa pripadnikov Slovenske vojske, do sedaj nismo bili obveščeni s strani kakršnih koli pristojnih služb, kar je tudi običajno, razen kadar gre za kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti,« je zapisal tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez.

Po besedah Koreza zaradi navedenega v Slovenski vojski zoper Flisarja ne vodijo nobenih postopkov.

Na Smučarski zvezi Slovenije ga čaka disciplinski postopek

Na Smučarski zvezi Slovenije so nam v telefonskem pogovoru dejali, da bodo zoper Flisarja sprožili disciplinski postopek. Tovrstno početje namreč predstavlja kršitev Pravilnika o pravicah in dolžnostih tekmovalcev.

»Tekmovalci imajo z zvezo sklenjeno pogodbo, tako da vedo, kaj lahko in kaj ne smejo početi ter kakšne kazni jih lahko doletijo v primeru neprimernega vedenja,« je pojasnil Tomi Trbovc, predstavnik za stike z javnostjo pri Smučarski zvezi Slovenije.

Kaj predvideva disciplinski pravilnik smučarske zveze? 

Disciplinski pravilnik Smučarske zveze Slovenije, s katerim urejajo disciplinske prekrške tekmovalcev in njihove sankcije, kot disciplinske prekrške določa kršitev pravil in drugih aktov ter sklepov Smučarske zveze Slovenije in FIS, nevestno opravljanje sprejetih obveznosti, neizpolnitev sklepov Smučarske zveze slovenije, neopravičen izostanek od udeležbe na tekmovanjih, neopravičena odsotnost pri pripravah reprezentance, nekorektno in nepošteno obnašanje doma in v tujini, neprimeren odnos do sponzorjev in nespoštovanje drugih določb pravilnika.

Za disciplinske prekrške iz prejšnjega člena lahko izrečejo disciplinske ukrepe: izključitev iz posameznega treninga ali tekmovanja, denarna kazen, prepoved nastopanja za določen čas ali na določenih tekmovanjih ter izključitev iz reprezentance za določen čas ali za stalno.

Ne glede na prejšnji odstavek se lahko poleg glavne disciplinske sankcije vedno izreče tudi stranski ukrep pisnega opravičila v sredstvih javnega obveščanja, določa disciplinski pravilnik.

»Pred dokončno odločitvijo glede morebitne odgovornosti športnika mora slednji imeti pravico, da se izjasni o svoji krivdi in vse ostale pravice, ki mu jih daje zakonodaja v takšnih primerih,« še piše v določilih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice