Fontana piv Zeleno zlato je minuli konec tedna, na dan zmage, ponovno dvignila svoje pipe za obiskovalce, za katerih varnost je poskrbljeno v skladu s predpisi, povezanimi z omejevanjem širjenja koronavirusa.

Pivo v žalski fontani piv spet teče v potokih, obiskovalci pa morajo v koronadobi upoštevati posebna navodila. Najbolj pomemben rokak je, seveda, razkuževanje rok. Ljubitelje piva pričakajo higiensko neoporečni vrčki. Preden fontana natoči zaslužen deciliter piva pa znova razkuževanje rok. Nato je čas za degustacijo.

»Ko se pipa spusti na dno vrčka, pride do nekega stika, vendar pa pipa potuje nazaj gor v avtomat, kjer se razkuži z ultravijolično svetlobo,« pojasnjuje Boštjan Štrajhar, direktor Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec.

Okrog fontane pa je s hmeljevimi krogi označena varna pot, ki določa zadrževanje ljudi. Z oznakami so opremili tudi bližnje klopi: »Lahko se vsedete na klopce, kjer je tudi označeno, kje se lahko sedi in kje naj se ne bi sedelo, pripravljamo tudi mizice s primerno razdaljo.«

»V notranjem delu fontane se lahko zaenkrat po vseh predpisih, navodilih in odlokih gibljejo trije obiskovalci, ki si natočijo pivo, potem pa grejo v zunanji del in se prosto gibajo. Ni treba, da so statično pri miru, samo na eni točki, potem pa ponovno grejo in si znova napolnijo vrček,« pojasnjuje Štrajhar.

Vir: Facebook stran Fontana piv Zeleno zlato
Vir: Facebook stran Fontana piv Zeleno zlato

V že peti sezoni delovanja bodo kupci vrčkov lahko kupili dodatna točenja za pivo. 'Refil' oziroma dokup točenj bo mogoče kupiti za vrčke, katerih čipi so bili aktivirani istega dne, ko kupec želi opraviti 'refil'. Do sedaj je bilo na fontani prodanih več kot 189.500 vrčkov in stočenega preko 111.000 litrov slovenskega piva.

V novi sezoni se bo na fontani predstavilo 20 pivovarjev s 27 različnimi pivi, varjenimi s slovenskim hmeljem. Novost so piva, varjena na star način in pa slovenska temna piva.

Osrčje žalskega turizma so to sezono nameravali zagnati že 28. marca, a jim je koronavirus prekrižal načrte. Zaradi številnih omejitev so fontano letos odprli brez večjega pompa.

»Računamo na veliko več slovenskih gostov, enodnevnih obiskovalcev, tudi na družine, navsezadnje tukaj je park, tukaj so igrala,« dodaja Štrajhar. Namen fontane piv pa ostaja isti - promocija lokalne ponudbe, slovenskih pivovarn ter slovenskega hmeljarstva in pivovarstva.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Ena dobrih zgodb.Srecno se naprej

Ce ne bi bila … (nepreverjen)

z strupenim glifosatom

In reply to by Navijac (nepreverjen)

Default (nepreverjen)

Pijanci a mora zivet

Starejše novice