Zapeljali smo se z zasneženo gondolo in obiskali Mariborsko Pohorje, na katerem so v zimskih radostih že v zgodnjih jutranjih urah uživali počitnikarji.

Na počitnice se je odpravilo še okoli 90.000 učencev in okoli 37.000 dijakov jugovzhodne Slovenije – podravske, koroške, pomurske, savinjske in spodnjeposavske regije. Četudi je pritisnil mraz, pa je otroke pričakalo ogromno snega, na katerem bodo lahko uživali, se sankali in smučali.

Kot pravijo številni, ki so se ob začetku počitnic odpravili na Mariborsko Pohorje, zimskega veselja zelo nizke temperature zagotovo ne bodo pokvarile - danes zjutraj so na Mariborskem Pohorju izmerili -17 stopinj Celzija, na Areškem pa kar -20. Da nizke temperature ne motijo najmlajših, smo preverili tudi sami.

Malih smučarjev mraz ne ustavi

Pancerje na noge, skok v gondolo in naj nas pot odpelje na Mariborsko Pohorje. Četudi je okoli poldneva dobrih -12 stopinj Celzija, pa to ne ustavi številnih zabave željnih mladih smučarjev.

»Uživamo, se imamo fajn, otrokom je fajn, drugače je kar mrzlo, ampak kljub mrazu lepo treniramo,« je povedala učiteljica smučanja Laura Švarc, njen smučarski kolega Nejc Arzenšek pa je pripomnil, da druge ni: »Saj je zima, ne? Mora biti mrzlo.«

In ker je hladno vreme lažje preživeti ob toplem okrepčilu, si tudi gostinci te dni obetajo polne roke dela. Tako nam je povedal tudi Vlado Hecl iz koče Koča: »Do zdaj je bilo največ otrok, ki so v smučarski šoli, ti so vsi pili čajeke. Zdaj pa začnejo ljudje hoditi na toplo - na kuhano vino in vročo čokolado. Ob tem pa še radi kaj pojejo, najbolje gre pasulj na žlico, ker jim paše, imamo pa tudi joto.«

»Veseli smo, ker je narava naredila svoje – torej dovolj snega, dovolj hladno vreme. Pred nami je še teden počitnic tega dela Slovenije. Mi smo zelo veseli, ker nam je uspelo pripraviti dobre proge, vse naprave delujejo, vsa smučišča so odprta, ki so v upravljanju Marproma … In mi smo tega zelo veseli. Nenazadnje je to tretji, zadnji vrhunec te sezone in rezultati tudi po tej plati dobro kažejo,« je za Mariborinfo povedal Andrej Verlič, koordinator pri Marpromu.

»Glede na razmere nam je uspelo po dolgem času odpreti vso število prog, ki jih imamo v upravljanju. Torej na Areškem Pohorju delajo vse naprave in vsa smučišča, ki jih imamo v najemu. Enako smo veseli, ker delujejo že dalj časa tudi povezave – Stolp, Videc in Partizanka. Prejšnji teden smo odprli Bolfenk, staro FIS-ko, dolina deluje … in prepričan sem, da bomo dosegli lanskoletne rezultate po številu odprtih smučarskih dni in po številu dni, ko je možna smuka v samo dolino. To kaže, da v podpori vremena, ne glede na nadmorsko višino, je Mariborsko in Areško Pohorje atraktivno smučišče, namenjeno predvsem družinam, in to se kaže tudi zdaj, v času zimskih počitnic,« je zadovoljno povedal Verlič.

Za udeležence so pripravili tudi program, dodatno gostinsko ponudbo in kot je že znano - »na platoju je možno druženje, zabava, ob koncu tedna – petki in sobote – tudi ob živi glasbi in v soboto dodatni program za najmlajše, animacije in predstave«.

Verliča smo tudi povprašali, kdo od tujih in domačih gostov najraje obišče zasneženo Pohorje ter užije njegove radosti. Največ tujih gostov naj bi bilo ravno iz Madžarske, Hrvaške in Srbije, kar se tiče domačih »pa ga koristijo tisti, ki jim je Mariborsko Pohorje malo večji hrib, torej Pomurci, Prleki, ta del Slovenije, ki gravitira na Mariborsko Pohorje«.

»In mi smo veseli, ker smo jim lahko zagotovili kvalitetno smuko vsaj v času zimskih počitnic,« nam je še odgovoril.

Pri tem je povedal, da je bila težava v začetku smučarske sezone prav v odpovedi Zlate lisice, saj naj bi ta posledično potegnila za seboj prepričanje, da Mariborsko Pohorje nima dovolj snega.

»V dolini ga res ni bilo, medtem ko ves čas je pa dovolj snega, dovolj dobre razmere na samem Pohorju, da je bila ves čas dobra smuka – tako na Areškem kot Mariborskem,« je še pojasnil.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice