Christian Socha razmišlja nekoliko drugače, saj se je iz avstrijskega Gradca preselil v Maribor, četudi trend selitev narekuje nasprotno.

Sicer je Christian Socha poročen z Mariborčanko, kar pa ni veliko pripomoglo k selitvi v Maribor, saj si je soproga pravzaprav želela življenja izven Maribora v Avstriji ali Švici, kjer sta že nekaj let skupaj živela. Ob obiskih soprogine družine v Mariboru pa se je Christian vedno bolj navduševal nad Mariborom in na koncu ugotovil, da želi tukaj tudi živeti.

»Všeč mi je struktura mesta«

Christian pove, da ga je najprej navdušila struktura mesta, saj gre po njegovem za tipično štajersko mesto s podobno strukturo kot avstrijski Gradec, od koder prihaja tudi sam. »Gre za zelo podobno mestno veduto, kot jo ima Gradec s starim mestnim jedrom na severu mesta z obzidjem in gradom ter grajskih hribom Piramida, kjer je nekoč stal grad. Vse je tukaj sicer manjše, bolj kompaktno in bolj pri roki,« Christian razloži, zakaj ga je Maribor tako pritegnil. Pove še, da so v Mariboru ljudje dosti bolj prijazni in dostopni kot v Gradcu, kar ga je še dodatno navdušilo in prepričalo za življenje v našem mestu ob Dravi: »Ljudje tukaj so nekoliko bolj sproščeni in čutiti je morda nekaj mediteranske umirjenosti, če jih primerjam s prebivalci Gradca.«

Še najbolj pa so Christiana prepričali življenjski stroški bivanja v Mariboru, ki so neprimerno nižji kot v Avstriji in Švici, kjer je prej živel Christian s svojo ženo iz Maribora.

»Avstrija kljub vsemu ni obljubljena dežela«

Kljub drugačnemu prepričanju Mariborčanov je Christian prepričan, da Avstrija ni obljubljena dežela, saj so tam življenjski stroški izjemno visoki, kljub zgolj nekoliko boljšemu življenjskemu standardu, ki po Christiannovih besedah ni toliko boljši. »Avstrijec bi rad vse takoj naredil. Avstrijci so veliko bolj napeti od Slovencev in veliko več stvari jih moti. Za napačno parkiran avto bo v Avstriji takoj prišel pajek, ga odpeljal, mestna oblast pa bo za prekršek takoj zahtevala mastno plačilo in še sodni pregon, česar si v Mariboru ne znam predstavljati,« oriše situacijo v Avstriji Christian, ki še pove, da se Mariborčani ne razburjajo nad malenkostmi kot to počno Avstrijci.

»In Maribor je trenutno v fazi razvoja, saj se povsod nekaj dogaja in gradi. Je pa res, da morajo to sprejeti tudi ljudje in pri razvoju sodelovati, saj se klima v mestu sama od sebe ne bo spremenila. Tukaj je morda Gradec iz naslova Evropske prestolnice kulture naredil veliko več kot Maribor, saj je za tem ostalo veliko kulturnih in socialnih projektov, ki delujejo še danes in so pravzaprav zelo močni. Od glasbenih festivalov do drugih rednih kulturnih dogodkov,« primerja mesti Christian.

Sicer pa so najbolj zgovorni življenjski stroški, kjer sta z ženo v Gradcu za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačevala približno 1000 evrov mesečno v Mariboru pa za 120 kvadratnih metrov veliko stanovanje v centru mesta, plačujeta zgolj polovico prej omenjenega zneska.

»Tudi Maribor je univerzitetno mesto«

Christian je prepričan, da tudi Mariboru v razvoju lahko uspe, saj je prav tako kot Gradec, univerzitetno mesto, kar pomeni veliko število mladih na mestnih ulicah, ki so željni napredka in kulturnega udejstvovanja. »Verjetno sta največji zavori tukajšnja birokracija in politična okorelost, da mesto ne napreduje hitreje, saj voljo prebivalstva čutim,« svoje občutke deli Christian, ki morda še eno težavo prosperacije vidi v zastojnkarski politiki meščanov, katerim je vsaka vstopnina kulturnega dogodka odveč.

Sicer pa je prepričan, da z nekaj več iniciative, Maribor lahko prehiti tudi Gradec, saj so po njegovem mnenju ljudje tukaj vseeno pripravljeni ogromno narediti sami za razliko od Avstrijcev, ki čakajo in nato sprejmejo vsak občinski projekt.

Tetover in grafični oblikovalec

Christian je sicer izučen grafični oblikovalec, vendar je svoje ime odlično zapisal v svetu tetovaž, kjer je v Avstriji veljal za enega boljših pri tetoviranju tako imenovanega »new school« stila, risanih junakov in prekrivanja. V Mariboru pa ga zanima predvsem grafično oblikovanje, saj večina strank za tetoviranje prihaja iz Avstrije, kjer so navajeni nekoliko višjih cen kot v Mariboru, kjer je po Christianovih besedah tetoviranje zelo poceni. »Za moje pojme prepoceni, saj sem nekje celo zasledil ceno 30 evrov na uro, kar je skoraj smešno. Sicer ne gre za velikega umetnika, vendar je to kljub vsemu prenizka cena za umetnost, ki na koži ostane za večno. Tetovaža je namreč življenjski projekt in temu primerno bi se morali tudi obnašati. Življenjski projekt namreč ne more stati zgolj 30 evrov,« svoje prepričanje deli Christian, ki si je v osnovi želel postati animator ozadja risank in bil celo dogovorjen z Disneyevo akademijo v ZDA. Načrte mu je prekrižalo obvezno služenje vojaškega roka, ki ga je nato od akademije oddaljilo in poskrbelo, da je Christianova umetniška kariera ubrala drugačno pot.

»V Mariboru se počutim varnega«

Še najbolj pa ga je v življenje v Mariboru prepričal tukajšnji občutek varnosti. »V Gradcu ob dveh zjutraj pač ne moreš skozi park ali središče mesta, saj boš skoraj sigurno žrtev ropa ali vsaj poizkusa. Nekaj k temu prispeva veliko število priseljencev, ki pa zaradi slabe integracijske politike in družbenega zavračanja, pravzaprav nimajo drugih možnosti preživetja,« zaključi Christian in razlaga, da je morda dobro, da je Slovenija v očeh beguncev prerevna država za daljše bivanje. Sicer pa je prepričan, da nevarnosti v Gradcu ne povzročajo zgolj tujci, ampak je življenjska klima nasplošno bolj napeta in nevarna za izgrede.

»Maribor je prava oaza miru in sprostitve sredi Evrope,« še doda Christian, ki si želi v kratkem obiskati tudi nogometno tekmo domačega ponosa vijolične barve.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Olaf (nepreverjen)

Nč čudnega ko pa v vsakem kotu preži ta kamelofukarski al pa oragutan jebarski majmun!
Mislim pa da tu tut nebo kmal več dobr mein Kamerad ker ta zdraha se množi kot podgane bol več
ko jih fentaś bol več jih bo ta prokleti tifus negerski

Starejše novice