Tone Partljič je na današnji slovesnosti v Narodnem domu Maribor prejel naziv častni občan mesta Maribor. Priznanje si je prislužil zaradi prispevka k prepoznavnosti in ugledu Maribora.

V Narodnem domu Maribor je potekala slovesnost v počastitev praznika Mestne občine Maribor, ki ga obeležujemo 20. oktobra. To je namreč dan, ko je bil Maribor prvič omenjen v pisni listini iz leta 1164.

Dan Maribora vsako leto obeležijo s slovesnostjo, na kateri podelijo priznanja najbolj zaslužnim občanom in občankam. 

Naziv častnega občana je letos prejel pisatelj Tone Partljič – znan slovenski pisatelj, dramatik, predmetni učitelj, scenarist, politik in komediograf.

Pomembno prispeval k prepoznavnosti in ugledu Maribora

Kot je zapisala Komisija za priznanja in nagrade, si Partljič zasluži prejem priznanja »v znak zahvale in spoštovanja, za življenjsko delo in zasluge, dosežene na področju pisanja, literature, in za aktivnosti na področju družbenega delovanja, s čimer je prispeval k prepoznavnosti in ugledu našega mesta doma v ožjem in širšem prostoru«.

»Sem hvaležen in počaščen,« je nagrado za Mariborinfo komentiral Tone Partljič: »Zlasti zato, ker so mi včasih, ko sem kandidiral na volitvah očitali, da se premalo zavzemam za Maribor in sem premalo 'lokal patriota'. Gre za neresnice, pravi Partljič in dodaja, da za koga pa bi se zavzemal, če ne za Maribor.

Ob tem je spomnil, da so mariborski mestni svetniki lani odvzeli naziv častnega občana Ottokarju Kernstocku, ki mu je namesto podelilo to nagrado leta 1909. »Ni na nas, da popravljamo napake iz preteklosti in upam, da mi čez sto let ne bodo tega priznanja odvzeli,« je dodal Partljič.

Listina mesta in srebrni grb mesta Maribor v roke …

Srebrni grb mesta Maribor je prejela upokojena infektologinja in epidemiologinja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Jelka Reberšek Gorišek »za prispevek pri dvigu zdravstvene kulture v mestu Maribor na področju infektologije in epidemiologije.«

Listino mesta Maribor so letos podelili mariborskemu območnemu združenju Rdečega križa Slovenije ob 140-letnici njegove ustanovitve, in sicer jo je prejel v znak zahvale za pomoč prebivalstvu in lokalnim skupnostim pri lajšanju bremen.

Praznik Maribora letos obeležujemo na poseben način 

Obletnico prve omembe mesta Maribor Mestna občina Maribor vsako leto obeležuje s posebno slovesnostjo. A letos bo prvič praznovala malce drugače. Ob podelitvi priznanj zaslužnim občanom bo tudi dogodek, katerega namen je povezati občane. 

Mariborska občina bo 20. oktobra organizirala tako imenovani Dan Maribora 2021.

V okviru Dneva Maribora 2021 bodo izvedli pet pohodov, ki bodo potekali na petih izhodiščnih točkah po Mariboru. Ti pohodi bodo:

  • od spodnje postaje vzpenjače do Trikotne jase,
  • od Osnovne šole Malečnik do lovskega doma v Malečniku,
  • od Kamnice do Urbana,
  • od Mestnega parka do Piramide,
  • in od Meranovega do posestva Meranovo.

Pričetek vseh pohodov bo ob 18. uri, na izhodiščnih lokacijah pa bodo pripravljene točke s stojnicami na katerih bodo pohodniki prejeli naglavne lučke.

Pohodi so v lastni režiji, zaključijo pa se na končnih lokacijah, kjer se bodo izvedli koncerti. In sicer bodo na Trikotni jasi nastopili Akustični orgazem, v lovskem domu Malečnik harmonikarji Društva Svoboda s Pobrežja, na Urbanu bo nastopila Vokalna skupina Urban, na Piramidi Emkej z DJ-jem, na Meranovem pa Zoran Predin in Danilo Ženko.

Vrhunec bo nastopil ob 20.10, kjer bodo na štirih gričih prižgali kresove, na Piramidi pa bo grič osvetljen s svetlobnimi efekti.

Po besedah mariborskega župana želi občina z dogodkom preseči potencialne delitve med ljudmi in s tem dnevom zaobjeti vse, ki so na kakršen koli način pomagali graditi Maribor, pa naj bo to na področju kulture, socialne dejavnosti, športa ali drugih dejavnosti.

Poleg tega želijo povezati mesto, njegove prebivalce, mestne četrti in krajevne skupnosti in jim s tem približati praznik Mestne občine Maribor.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Milanka1234 (nepreverjen)

Bravo Legenda

Surfeiter (nepreverjen)

Legenda v popivanju ... legenda in ustvarjalec v alkoholnem deliriju ... posran, poscan, nerazsoden, grob, žaljiv ... bi ga imeli za zeta?
No, če slavimo pedofila in pijanca Prešerna ...
Le kaj bi Tone ustvaril, če ne bi pil ... nič! Zato braćo, pijmo ga ... dok ne pukne zoraaaaaaa ...

In reply to by Milanka1234 (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Tam, kjer delam jaz, ob prekomernem uživanju alkohola, dobiš čevelj v rito .... če te pijanega za volanom dobi policija, plačaš enormno kazen in si primerno rezultatu pridelaš toliko in toliko kazenskih točk ...
Tone, 25 let v SNG MB zadet kot petarda, zdravljen v vili na Pohorju (rankovićeva vila) ob službi pa: prešernov nagrajenec, poslanec državnega zbora, častni občan ... in pitaj boga, kaj še fse ... narobe svet ...
Bi pustili, da vam recimo, slepič operira na mrtvo zadet kirurg? Bi ga kljub uspešni operaciji predlagali za častnega občana Maribora?

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Franc s Piramide (nepreverjen)

Kaj pa je Partljič naredil takega za Maribor?

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Bom začel piti.
Nagrada mi ne gine

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Legenda Maribora in velik pisatelj! Za razliko od tistih, ki v življenju nič niso dosegli in pljuvajo po njem.

Surfeiter (nepreverjen)

Upam, da ti pride v familijo ... žena mu je komaj ubežala ...

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

Starejše novice