Okoli 13. ure so strokovnjaki 250-kilogramsko letalsko bombo onesposobili in s tem je bila intervencija, ki je potekala od 9. ure zjutraj uspešno zaključena

Vsi objekti v neposredni okolici uničenja vključno z gradom, župniščem in cerkvijo ter objektov v lasti najditelja bombe, so ostali nepoškodovani. Prav tako ni bilo drugih vplivov na okolje. Okoliški prebivalci pa so se lahko vrnili v svoje domove.

»Letalsko bombo smo nevtralizirali na najboljši možen način. Ob 9. uri je bil sistem žičnice postavljen. Naredili smo tudi preizkus, tako da smo žičnico pred samo izvedbo premika neeksplodiranega bojnega sredstva preverili s polno obremenitvijo. Nato smo na zadek bombe namestili usmerjeni eksploziv, ki je odrezal sprožilni mehanizem od eksploziva v bombi,«  je pojasnil Igor Boh iz Uprave RS za zaščito in reševanje Državna enota za varstvo pred NUS.

Potem so nadzorovano spremljali premik letalske bombe od mesta najdbe - od lope, kjer jo je najditelj odložil - kakšnih 30 metrov stran, v zato namensko izkopano jamo, kjer je bila predvidena sama nevtralizacija in uničenje. Transport je po njihovih besedah potekal potekal brezhibno. Po odložitvi na mesto uničenja so pristopili k uničenju in sprožili eksplozivno polnitev, ki je bila na zadku bombe in katere učinek naj bi bil odstranitev vžigalnega dela.

Prvi pok: Ni eksplodirala le bomba, ampak vžigalni mehanizem

»Eksplozija je bila majhna. Prišlo je do odtrganja zadnjega dela bombe, ob tem pa do zadostne energije, da je povzročilo gorenje bombe,« še dodaja Boh. Na srečo ni eksplodirala celotna bomba, temveč samo vžigalni mehanizem. Sledilo je slojevito izgorevanje eksploziva s prenosom toplote. Hitrost gorenja je bila blizu 2000 m/ sek. To drugo eksplozijo je bilo slišati močneje kot prvo.

Ta eksplozija je uničila le zadnji del eksplozivne polnitve, ne cele bombe, s tem pa se je sam postopek končal.

»Zdaj je bomba nevtralizirana. V samem telesu je še manjša količina razstreliva, ki ni nevarna. Telo bombe skupaj z razstelivom bomo naložili na naše vozilo, ki je namenjenu prevozu tovrstnih zadev in ga bomo prepeljali v začasno skladišče. Uničili jo bomo na poligonu za uničenje nerazsteljenih bojnih sredstev, ob našem naslednjem rednem uničenju,« je o nadaljnih postopkih z bombo povedal Boh.

Oddahnil si je tudi župan občine Duplek Mitja Horvat, ki je te dni skupaj z občani trepetal za njihove domove, kamor so se ljudje lahko vrnili po odstranitvi eksploziva iz bombe.

Drugih neeksplodiranih ubojnih sredstev niso našli

Kot je po uspešno zaključeni intervenciji povedal Stanislav Lotrič, vodja sektorja za operativo Uprave RS za zaščito in reševanje, so v zadnjih dneh temeljito pregledali širšo okolico najdbe te letalske bombe in niso našli nobenega neeksplodiranjega bombnega telesa. Sicer pa možnost najdbe tovrstnih sredstev na območju Slovenije vedno obstaja, saj smo v prejšnjem stoletju doživeli kar tri vojne.

Zahvalil se je lokalni skupnosti za vso podporo, državni enoti za varstvo pred neeksplodiranimi bojnimi sredstvi, policiji za uspešno zavarovanje ožjega območja uničenja in vsem reševalnim sestavom, ki so sodelovali pri izvedbi te intervencije.

Mateja Tomašič

Foto: Rado Škrjanec

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice