Nekoč nagrajeni arhitekturni dosežek Maribora je že dalj časa v izredno slabem stanju. O obnovi je bilo govora že pred časom, a se ta izmika iz leta v leto. Bo Studenška brv le dočakala boljše čase?

Ob otvoritvi leta 2008 je Studenška brv veljala za arhitekturni dosežek mesta, prejela je tudi nagrado Footbridge Award za najboljši novi most za pešce. Zdaj že nekaj časa potrebuje obnovo. 

Leseni del ograje je spokan, barva se je na več mestih že popolnoma oluščila, komaj je še opaziti sledi rjavkasto-rdeče barve. Načeta je pohodna površina, jeklene vrvi so na določenih mestih popustile.

Del jeklene konstrukcije, s katere se prav tako lušči barva, je pogosta tarča vandalov in popisan z grafiti. 

Leta 2018 je občina projekt obnove zaupala podjetju Ponting, ki je bilo zadolženo tudi za prvotno projektiranje brvi. Naročili so izdelavo dokumentacije za zamenjavo lesenega ročaja ograje z ročajem iz nerjavnega jekla, vendar do obnove ni prišlo.

Kot so takrat pojasnili na občini, bi se s tem preveč poseglo v prvotno zasnovo. Brv mora tudi po obnovi ostati v takšni zasnovi, kot je zdaj, torej z lesenim ročajem

Na Mestni občini Maribor smo preverili, ali je zdaj v načrtu morebitna obnova dotrajanega mostu. 

»Na Studenški brvi je zaradi vremenskih vplivov, slabega vzdrževanja in deloma tudi vandalizma ročaj na ograji dotrajan in na več mestih tudi poškodovan. Predvideno je, da ga zamenjamo,« so za Mariborinfo pojasnili na občini.

Načrtujejo tudi zamenjavo LED razsvetljave v ročaju, ki ni funkcionalna oziroma je bila v preteklosti ponekod celo prebarvana.

Kot so povedali, so že poleti na portalu javnih naročil objavili javno naročilo za izbiro izvajalca, a je bil postopek žal neuspešen: »V teku je zdaj novo javno naročilo; zainteresirani ponudniki lahko svoje ponudbe oddajo do 24. novembra 2020.« 

Studenško brv, dodajajo, redno vzdržujejo po planu: »Glede rednih vzdrževalnih dela pa lahko povemo, da podjetje Nigrad v sklopu koncesijske pogodbe izvaja redne vizualne preglede brvi in po potrebi popravi morebitne poškodbe.«

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neverjetno (nepreverjen)

2008 je bila prenovljena, sedaj pa je dotrajana?

mariborčanka (nepreverjen)

Nekam čudno je to !!

In reply to by Neverjetno (nepreverjen)

Starejše novice