Električni avtomobili, avtobusi, skiroji, rolke … in zdaj tudi kočije. V dvorcu Rakičan so predstavili inovativno e-kočijo, ki ima vgrajen elektromotorni pogon s hranilnikom električne energije.

Kočije na električni pogon je bila razvita v okviru čezmejnega projekta v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Avstrija. Slovenija in Avstrija si že stoletja delita segment zgodovine, tradicije in izročil.

Ena najbolj izstopajočih tradicij so konji, jahanje in kočijaštvo, ki je, predvsem v Sloveniji, v zadnjih letih potisnjeno v ozadje.

Trendi turizma gredo v smer personaliziranih trajnostnih produktov in pristne izkušnje, zato projekt sloni na oblikovanju celovitega turističnega produkta, ki je po kulturni dediščini bistven za obe regiji – konjih in kočijah.

Motor pomaga konjem pri vleki

V središču projekta je razvoj inovativnih kočij in razvoj turističnih produktov. V projektu so bile oblikovanje tri hibridne e-kočije, ki se med sabo razlikujejo po zunanjem videzu in obliki ter tudi številu potnikov, ki jih posamezna kočija lahko sprejme, brez da bi se pri tem dodatno obremenilo konje.

Vse kočije so prilagodljive za vožnjo v različnih letnih časih in vremenskih razmerah

Najbolj izstopajoča skupna točka hibridnih električnih kočij je vgrajen elektromotorni pogon s hranilnikom električne energije. Ta pomaga konjem pri vleki in na ta način omogoča premagovanje večjih razdalji, lažjo vožnjo navkreber in omogoča, da kočija lahko sprejme večje število ljudi.

Električna kočija v Raziskovalno izobraževalnem središču Dvorec Rakičan sprejme 12 oseb, z njo je bilo izvedenih že več testnih in promocijskih voženj. Omogoča pa tudi dostop osebam na invalidskem vozičku

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice