Obiskali smo Evropsko noč raziskovalcev v Evroparku, kjer so se mladi raziskovalci lahko preizkusili v raznih znanstvenih panogah.

Danes se v Mariboru na treh lokacijah odvija Evropska noč raziskovalcev, katere glavni cilj je približati znanost laični javnosti in morebitnim prihodnjim generacijam, ki bi se želele preizkusiti v znanstvenih vodah. Moto dogodka “učiti se skozi zabavo” združuje znanost in zabavno učenje. “Slednje gre zagotovo z roko v roki”, pravi Brigita Krsnik Horvat, koordinatorica programa, ki si v Sloveniji želi predvsem čimveč znanstvenih delovnih mest (s poštenimi plačami), saj je po njenih besedah znanost gibalo družbe, brez nje pa le-ta stagnira.

Stojnice, polne mladih znanstvenih nadebudnežev

Dogodek poteka pod okriljem projekta Znanost za življenje (SciFe) v kar sedmih krajih po Sloveniji: v Mariboru, Brežicah, Kopru, Izoli, Novi Gorici, Ljubljani z okolico in Ljutomeru, hkrati pa tudi v več kot 250 evropskih mestih. V Mariboru dogodek še vedno poteka v Evroparku, kjer se s svojimi inovativnimi, znanstvenimi projekti predstavlja 10 fakultet, Astronomsko društvo Orion in skupina Mladi za napredek Maribora. Za ogled aktivnosti se boste morali sprehoditi po celem trgovskem centru, saj so stojnice posejane vsepovsod.

Kaj smo počeli? Na parkirišču Evroparka smo si skozi teleskop ogledali Sonce (ste vedeli, da je rdeče barve?), jedli gumijaste bonbone iz jabolčnika, se čudili Teslovemu konduktorju, se spoznali s pastmi spletnih prevar pri naročanju ponarejenih zdravil in videli majhen robotek, ki bo nekega dne poganjal invalidne vozičke s spletnim vmesnikom. Mimogrede, če vas pot še odnese v Evropark, se ustavite na parkirišču na strehi, saj bo ob osmi uri mogoče videti planet Jupiter. Seveda pa je na voljo še veliko drugih zanimivosti.

Poleg Evroparka pa aktivnosti še vedno potekajo tudi v Univerzitetni knjižnici Maribor v Gajzerjevi dvorani s sklopom predavanj »Raziskovalec bom!«, ki bodo trajala vse do devete ure zvečer.

Znanstveniki so lahko tudi glasbeniki

Toliko zabavne znanosti terja tudi zabavo njej v čas. V ta namen se bodo nocoj po deveti uri zvečer na Poštni ulici zvrstile tri glasbene skupine, v katerih nastopa nihče drug kakor raziskovalci in profesorji iz Univerze v Mariboru. Skratka, to bo koncert same znanstvene srenje. Prvi nastopijo surf rokerji Strici iz ozadja, naslednji sem jim na odru pridruži PhD Big Bang Band, kot zadnji ob pol enajsti zvečer pa nastopijo pristni rokerji Vroči cilindri.  

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice