»Združimo poti, delimo si prevoz« je slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti.

Pod tovrstnim sloganom poteka letošnji Evropski teden mobilnosti, v okviru katerega potekajo raznovrstne dejavnosti. Tako so vsak dan na voljo ustvarjalne delavnice »Trajnostna mobilnost skozi umetnost«, igralni poligon »Potujmo skupaj«, ki igralce spodbuja k razmisleku o pomenu okolju prijazne mobilnost, miselne in spretnostne igre ter senzorični poligon, ki opozarja na svet slepih in slabovidnih. 

Evropski teden mobilnosti spodbuja lokale skupnosti k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov in tako se poveže na tisoče sodelujočih mest, vrhunec dogajanja pa dosežejo med 16. in 22. septembrom, teden pa se zaključi z Dnevom brez avtomobila.

Slogan povzema idejo deljenja prevoza, ki zmanjša lastne transportne stroške, hkrati pa poskrbi za varovanje okolje. Za organizacijo deljenja prevoza so ponujene številne aplikacije in spletne platforme, moderatorka pa je izpostavila tudi druženje in zabavo ob skupnem potovanju. Ob zmanjševanju avtomobilov na cestišču pa imajo več prostora tudi pešci, kolesarji in ponudniki javnega prevoza.

Prireditev so otvorili člani VDC Sožitje na pesem »Stari tango«, avtorja Branke Kraner in Edvina Flisarja, nato pa je množico  nagovoril župan Andrej Fištravec, ki je po besedah o hladnem vremenu in hitri kurilni sezoni dodal, da si moramo prizadevati, da bi »someščani in someščanke, ki so tako ali drugače ovirani/e, imeli lažje prehodno mesto«.

15. Bralni maraton v Mariboru, tokrat medgeneracijski

Danes pa se je odvil tudi 15. Bralni maraton ob začetku nove sezone branja za Prežihovo bralno značko, vendar pa so tokrat k sodelovanju povabili tudi starejše, kot posebno gostjo pa študentko Evo Kurnik s prvencem Njena pot. Pri medgeneracijskem bralnem maratonu je sodelovalo 65 mladih literarnih ustvarjalcev in 6 starejših, jutri pa bo na omenjeno temo uprizorilo Gledališče Pravljičarna tudi predstavo Skupaj na pot.

V okviru Dneva mobilnosti invalidov je bilo organizirano tudi izkustveno usposabljanje Ovirantlon, kjer je Alenka Gajšt iz Društva študentov invalidov predstavila ovire in možne rešitve za njihovo zmanjšanje ali odpravo. Ob tem pa je Petra Krištov, dipl. univ. inž. grad., pojasnjevala tudi prepise in priporočila s področja zagotavljanja dostopnosti v grajenem okolju.

Udeleženci so lahko s pomočjo pripomočkov in simulacij na Ovirantlonu na Trgu Leona Štuklja premagovali ovire, s katerimi se ljudje z gibalnimi, vidnimi, slušnimi težavami srečujejo in tako pridobili uvid v tovrstno, ovirano življenje. Udeleženci so se lahko nato tudi pogovorili o možnih ukrepih v okviru prisotnih služb – o tem, kaj je v procesu načrtovanja in implementacije sprememb v urbanem okolju obvezno na podlagi predpisov in kaj je dodatna priporočljiva praksa za izboljšanje varnosti in dostopnosti za vse udeležence v prometu in urbanem okolju. Ob tem se je predstavilo tudi težave invalidskih društev pri mobilnosti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice