Prenova Glavnega trga in Koroške ceste se bližata koncu, dela na Koroški cesti bodo končana do konca maja. Glede na epidemijo in dodatna dela na občini pričakujejo finalizacijo projekta v juniju.

Glavni trg in Koroška cesta od Starega mosta do glavne tržnice na Vodnikovem trgu sta eden najstarejših delov mestnega jedra, hkrati pa sta bila pred začetkom obnove in posledičnega začasnega zaprtja jeseni lani precej prometna, saj predstavljata priljubljeno prometno povezavo med vzhodom in zahodom mesta.

Končne odločitve o prometni ureditvi po obnovi še niso sprejeli, bo pa omejen dostop za vozila vsaj do konca poletja.

Na Glavnem trgu bo sicer v sklopu del, ki jih izvaja konzorcij Nigrada, Pomgrada in Komunale Slovenske gorice, prenove zraslo tudi 46 senčnikov enotnega videza.

Cilj je staro mestno jedro osvoboditi motoriziranega prometa

Že od začetka prenove je bila prometna stroka deljenih mnenj glede urejanje prometne ureditve. Vizija Mestne občine Maribor pa je, da se historično mestno jedro osvobodi motoriziranega prometa. 

Kot so sporočili iz občine, se začasno zaprtje prometa na Koroški cesti ob prenovi ni pokazalo za preveč moteče, saj so se prometni tokovi dobro prerazporedili. Večjih zastojev ni bilo zaznati. 

»Na podlagi naštetega je bila sprejeta odločitev, da se prometna ureditev za Glavni trg s Koroško cesto v času epidemije covid-19 in poletnih počitnic, ko se pričakuje manj prometa, testno popolnoma omeji le na prevoze za dostavo, stanovalce, intervencije, gasilce, vozilo Maister ter kolesarje, pešce in za potrebe prireditev,« pojasnjujejo na občini.

Končna odločitev bo sprejeta septembra

Ker prebivalci mesta izkušnje obnovljenega in urejenega Glavnega trga in Koroške ceste brez motoriziranega prometa še nimajo, so se na občini ob sodelovanju s stroko odločili, da si v mesecih juliju in avgustu vzamejo čas za strokovne analize in razmislek glede ureditve prometa v prihodnje.

V septembru bodo izkoristili še teden mobilnosti in nato sprejeli dokončno rešitev. Ta bo sprejeta na osnovi izkušnje uporabnikov in mnenja stroke.

Na občini še poudarjajo, da spodbujajo trajnostne oblike mobilnosti. Tako so pričeli izvajati ureditev kolesarskih poti na Koroški cesti, v kratkem pa bodo nabavili dodatno vozilo Maister in druga električna vozila v sklopu javnega potniškega prometa.

Območje Glavnega trga in Koroške ulice v sklopu trenutno potekajoče obnove dobiva novo, enotno tlakovanje in urbano opremo, na trgu bo po novem tudi vodni motiv. Dela so ocenjena na 4,95 milijona evrov, od tega bo 2,1 milijona evrov iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ć (nepreverjen)

Ne me j, da ni bilo zastojev, če je 90% folka doma?! Dokler so šole zaprte ne bo nobenih zastojev!

Pujs5 (nepreverjen)

Koroška cesta in Glavni trg sta zaprta že od lanske jeseni, torej od takrat, ko še šole niso bile zaprte in ni bilo zastojev.

In reply to by Ć (nepreverjen)

Dtt (nepreverjen)

... bolj na dnevno sobo gospoda župana ;-)

Mimi123 (nepreverjen)

potem bo pa jok in stok in čudo čudno, ko bo Lent poln vozil, pa ne le parkiranih. V Mariboru ima opravke veliko ljudi, ki ne stanujejo v mestu in ti se bodo vedno pripeljali z avtom. Že različni zdravniki so precej raztepeni po mestu, da ne govorimo o trgovinah. Nekak moraš priti tja. Če prideš iz južne strani ok, ostali so problem. Vozniki imajo potem samo izbiro ali se bodo vozili med šolami ali med lokali. Zdaj je bilo vse prazno seveda, terase zaprte že kako dolgo, ne samo v karanteni.

Starejše novice