Že nekaj tednov smo nestrpno čakali na otvoritev letne terase hiše vin Doppler in napočil je ta dan.

Odličnega vina nista premagala niti veter niti dež, na njegovo kvaliteto in priljubljenost je prikimalo 250 obiskovalcev.

Pogovarjali smo se z Lino Kopše, ki sodi med najmlajšo generacijo dam njihove družine, in povedala nam je, da je bil vinogradnik že njen pradedek, ki se je pisal Dopler. Njemu v čast so ohranili ime njihovih odličnih vin, le da so mu zaradi numerologije dodali še en p – Doppler. Sedaj ima ime sedem črk, in morda tudi ta srečna sedmica vsaj malo pripomore k odličnim rezultatom in njihovi prepoznavnosti.

Praded prideloval vina že med 2. svetovno vojno

Lanin praded je vina Doppler prideloval že v obdobju 2. svetovne vojne, med to so ga zaprli v koncentracijsko taborišče in družini odvzeli zemljo, ki jim je bila vrnjena v času nacionalizacije.

Kasneje je posel vodila Lanina babica, zdaj pa ga odlično vodi njena mama, v posel pa je vpeljana tudi mlada Lina in njeni mlajši sestri Lana in Lena – tradicija z ženskami se bo očitno (na našo srečo) še nadaljevala.

Lino vinogradništvo zelo zanima, čas najraje preživlja v vinski kleti, po katerih nas je danes tudi popeljala in nam zelo natančno predstavila nastanek in pridelavo njihovega vina. Po končani gimnaziji si želi vpisati na šolo za vinski managment v okolici Dunaja.

Pohvalijo se lahko z 8 buteljčnimi vini in 3 različnimi peninami

Hiša vin Doppler se lahko pohvali s tremi različnimi peninami in osmimi buteljčnimi vini, kjer je poudarek na svežih suhih vinih, kar jim omogoča najnovejša tehnologija. Med vini je Lina izpostavila rose, muškat, polsladki traminec in rdeče vino Dopplerjev efekt.

Najbolj nas je navdušila penina Diona, ki je zaradi imena spomin na dve ženski, ki sta naredili hišo vin Doppler tako posebno – Linino babico in mamo, ime pa se navezuje tudi na boga vina Dionisa.

360 zaradi 360

Večina njihovih vinogradov se nahaja okoli vinske kleti in to je tudi razlog, da so teraso postavili na vrhu hriba, s katerega je 360-stopinjski pogled na okolico. Iz tega izhaja tudi njihovo najprepoznavnejše vino 360, ki ima na steklenici naslikano panoramo, na kateri so označene smeri neba in svetovne prestolnice.

Hiša vin Doppler je hišni vinar mnogih mariborskih gostišč, kot so na primer Stara Lipa, Mačka, Hotel City, Baščaršija, Hotel Draš in Gala žar. Njihova največja želja je prodaja vin na njihovi terasi, ki bo od danes odprta vsak vikend, še vedno pa se bo prostor lahko najel za razne večje in manjše dogodke – če se dogodek odvija na terasi, se lahko tam zbere vse do 250 ljudi, ob dogodkih v zaprtem prostoru pa jih sprejmejo do 80.

Lina se zaveda, da o kvaliteti njihovih vin govorijo gostje, in mi lahko potrdimo, da so naravnost odlična. Če si boste v prihajajočih spomladanskih ali poletnih vikendih zaželeli oddiha v naravi, vam svetujemo, da se odpravite k njim. Ne boste le uživali ob rujnem vinu, ampak se boste lahko tudi veliko naučili. Že poznate razliko med šampanjcem in penino? Šampanja-Ardenov je regija v Franciji, kjer nastaja šampanjec, drugod po svetu se ta vrsta vina imenuje penina.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice