Po pol leta zaprtja zaradi koronavirusa je narava znova prekrižala načrte v živalskem vrtu Sikaluzoo. Bližnji hudourniški potok je v včerajšnjem neurju močno opustošil živalski vrt, tako da je ta do nadaljnjega zaprt.

V nekaj minutah je ob včerajšnjem močnem neurju bližnji potok razdejal živalski vrt Sikaluzoo. Nanosil je veje, listje, tudi do 20 centimetrov blata.  

»To je bilo kakšnih deset ali 15 minut, da je voda drla. Na kup so se nabirale veje, listje, potem pa voda več ni mogla teči, in je potok začel teči tu vse prek. Pravzaprav je potok tekel po tem spodnjem delu živalskega vrta vsepovsod,« pravi lastnik živalskega vrta Sikaluzoo Mitev Todor.

Neurje ogrozilo tudi živali 

V včerajšnjem močnem deževju so reševali najnujnejše, a vseh živali jim, žal, ni uspelo rešiti. Poginilo je nekaj majhnih piščancev, nevarnost je grozila tudi želvam velikankam.

»Želve velikanke so čisto na drugi strani in tam sploh nisem pričakoval vode. Gre za želve, ki so težke več kot 100 kilogramov, tako da sem jih hitro na silo mogel premeščati na zgornji del, kjer ni bilo vode. Te želve namreč ne znajo plavati in bi se dejansko lahko potopile,« dodaja Mitev. 

V času zaprtja poskrbeli za novosti

Hvaležni so, da ni prišlo do še večje katastrofe, saj so se bali, da bi potok opustošil še novo kuhinjo Sikaluzoo. Čas polletnega zaprtja zaradi koronavirusa so namreč izkoristili za novosti. 

»Tisti čas, ko nismo imeli obiskovalcev, smo izkoristili za delo. Naredili smo nov objekt za lemurje z Madagaskarja, skoraj končali izgradnjo terarija, tako da velike novosti. Krokodili, kače, pajki, kuščarji, male opice. Vsega bo dovolj za obiskovalce, ampak moram to zdaj urediti, potem pa se vračamo s pozitivno energijo na stare tirnice,« optimistično pravi Mitev. 

Kdaj se bo živalski vrt Sikaluzoo ponovno odprl, ne znajo točno predvideti. Močno upajo, da bodo s sanacijo hitro končali in da jim poscana Zofka v soboto spet ne bo prekrižala načrtov. 

Nasproti jim prihaja tudi občina s finančnimi sredstvi

Župan občine Radenci Roman Leljak priznava, da bi lahko živalskemu vrtu Sikaluzoo v preteklosti posvečali več pozornosti in lastniku pomagali.

»Mi smo se na to včerajšnjo nesrečo odzvali najhitreje, kar smo se lahko. Imamo v proračunu nekaj sredstev za take nesreče. Danes smo pripravili dokument, da bo danes ali jutri nakazano 2000 evrov za tiste minimalne zadeve. Bomo pa zdaj še pristopili in tudi drugače pomagali lastniku, da bi lahko ta objekt še bolj razširili in da bi bil še lepši, kot je,« dodaja Leljak.

Potok je v včerajšnjem neurju nanesel veliko vej, listja in blata.
Urejanje vhoda v živalski vrt Sikaluzoo
Potok je ubral pot tudi mimo otroških igral v živalskem vrtu.
V živalskem vrtu najdete pave, opice beloglavke in mamake, dvogrbe kamele, kenguruje, papige, ovce, koze, ponije, želve, papige, lemurje itd.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice