Foto: Jure Banfi
Ignac Janžekovič, ptujski graščak v 21. stoletju. Ko je ta grad v Brstju kupil, si je uresničil otroške sanje - zdaj ga, korak za korakom, prenavlja.

Ignac Janžekovič je graščak v 21. stoletju. Nakup gradu Ristovec je bila želja, ki je v Ignacu tlela že od otroštva. Pripoveduje, kako se je v šolo sprehajal mimo gradu, njegova domačija je le nekaj sto metrov oddaljena. Že takrat je sanjaril, da bo grad nekoč njegov. 

Grad se sicer prvič omenja že v 15. stoletju. Je enonadstropna stavba s tlorisom v obliki črke L. Prvič je omenjen kot dvor, ki ga je obdajal ribnik. Danes ga voda več ne obdaja, a mnogi ga še poznajo pod imenom Vodni grad

Grad se je skozi stoletja dograjeval, menjala se mu je tudi funkcionalnost. Tako ga je plemstvo, natančneje družina Leslie, najverjetneje uporabljala kot lovski dvorec, kasneje pa je nudil prostor tudi Ptujčanom in Ptujčankam, saj so bila v gradu urejena stanovanja. 

Tako so mogočni zidovi gradu pisali marsikatero zgodbo, a mogočna stavba je s strani domačinov še spregledana. Prav to poskuša Ignac Janžekovič spremeniti. 

Foto: Jure Banfi

Ob prihodu do gradu nas najprej pozdravijo mački. Ignac zanje skrbi, a ne sam. Pomagajo mu otroci iz soseske. Otroci mucke pocrkljajo, jih tudi nahranijo, vse to pa vestno zapisujejo v dnevnik, ki jih čaka na mizi pred vhodom v grad. Tako Ignacu puščajo sporočilca in obvestila glede muck, ki so toliko kot njegove tudi njihove. 

In prav to je bistvo gradu Ristovec. Biti del okolja, pritegniti domačine, da kdaj posedajo pod mogočnimi drevesi ob gradu - v ta namen je postavil tudi klopi. 

Ignac Janžekovič je biolog, kemik, strokovni sodelavec na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Je del univerzitetnega botaničnega vrta, ki ga je pomagal celo vzpostaviti. Z njim diha vse od začetka. 

Foto: Jure Banfi

Tako pred gradom pogled pritegnejo gredice in vrt. Ta ni le odlično igrišče za grajske mucke, vrt je prava zakladnica rastlin. Na mestu, kjer je danes Ignacev vrt, je bilo nekdaj gospodarsko poslopje, konjski hlevi. Ti so bili pred približno dvajsetimi leti podrti.

Za vsak delček gradu in okolice ima strokovnjak za rastline idejo - le malo stran od vrta bi postavil hiške za ekološko tržnico. Take na Ptuju še nimamo. To idejo je občina podprla, Janžekovič je pa grad na dražbi kupil v času mandata Nuške Gajšek. Pravi, da je za priložnost, za to, da je videla potencial gradu, hvaležen. 

»Ko sem bil star sedem let, sem hodil po bližnjici čez to dvorišče, sem šel dol s ceste pa čez jarek noter pa tu ven. Drugi sošolci pa so hodili okrog. Tako sem jaz ta grad prvič videl pri sedmih letih. Sem si želel, da bi ga imel, zdaj ga pa imam,« pove, kako so se mu uresničile sanje. 

Posebna strast so zdravilne rastline 

Vrt je začel urejati takoj, ko je odkupil grad. Začel je nabirati zdravilne rastline, tudi strupene, pa aromatične in rastline za zdravila za potrebe farmacevtske industrije. To je njegovo področje dela na magistrskem študiju. 

Po vrtu se ne sprehodimo, saj nima potk. Kakšen je sistem sajenja? »Sem pa tja, po občutku,« pravi. 

Foto: Jure Banfi

To ni vrt, kot ste ga vajeni. Ne le, da je brez potk, iz tal prosto raste plevel. To je čisto nalašč. Plevel pusti zaradi suše, da je zemlja pokrita in izhlapi manj vode.

Vrt zato najbrž nikoli ne bo dokončan. Grad je življenjsko delo Ignaca, k temu pa pritiče tudi vrt. Na sredi bo morda kdaj stala kakšna fontana, ki bo obenem zalivala, ali pa skulptura Adama in Eve, ki bi dajala vtis, da ste prišli v rajski vrt. 

Različnih rastlin, ki rastejo ob gradu Ristovec ni več mogoče prešteti. Med zanimivejšimi je bezeg, ki ima vijolične plodove. Ti so debeli, primerni za sokove, marmelade. 

Se še spomnite katalp na ptujski tržnici? Teh tam več ni, a Janžekovič ima sedem katalp, mladiče velikih katalp, ki so rasle na tržnici. Namen ima posaditi tudi sadno drevje, stare sorte, pa tudi kakšne novejše. 

»Te hruške, jablane bi bile nasajane tukaj okrog na nabrežini, ko greš proti jarku na suhem in bi bile, da bi ljudje jih videli, pokušali in bi si lahko vsaki tudi utrgal,« razlaga za Ptujinfo. 

Foto: Jure Banfi

Grad za sprostitev, druženje in izobraževanje

A zakaj kupiti grad? Vodilo Ignaca je preprosto. Grad vrniti Ptujčanom in Ptujčankam. Ga urediti, zasaditi, urediti knjižnico in prostore za druženje. Grad ne bi bil le njegov - prostor bi delil z vsakim, ki bi ga želel videti. 

Pomemben pa je tudi izobraževalni namen gradu. Otroci, mladostniki, študenti pa tudi odrasli bi spoznavali različne rastline, sorte ali bi se le zatekli v zeleno oazo nedaleč od mestnega jedra. 

Tako je na svojem gradu že gostil otroke iz osnovnih šol, ki so med naravoslovnim dnevom spoznavali skrivnosti Ristovca. Letos je tako naravoslovni dan na Ristovcu organizirala Osnovna šola Olge Meglič, otroci pa so naposled lahko spoznali enega izmed skritih biserov Ptuja. 

Namen je, da bi grad obiskovali tudi študenti, ki bi lahko med debelimi zidovi tudi bivali. Bivanje bi bilo organizirano kot simbioza - bivali bi brez stroškov, jedli bi pridelke iz Ristovca in kmetije Ignaca Janžekoviča, v zameno pa bi s košnjo ali podobnimi deli pomagali na gradu. 

Foto: Jure Banfi

»Bi si jaz tudi želel, da bi tudi mladi sem hodili«

Najbrž se vam že dozdeva, da je bistvo gradu in graščaka 21. stoletja okolju ponuditi prijeten prostor. Enkrat bo v gradu urejena tudi knjižnica in čajnica, če mu bo le uspelo. 

Urejene bi imel prostore za učenje, pisanje domače naloge ali le sedenje v miru. 

»Želel bi, da bi ta dvorec postal raziskovalno, izobraževalno, kulturno in umetniško središče v malem obsegu,« pravi. 

Foto: Jure Banfi

Notranjost pa raj za ljubitelje zbirateljstva

Janžekovič trenutno ureja in čisti prostore Ristovca. Prostore bo uredil tako, da bo osrednji del gradu stopnišče, ki v nadstropje poteka po dveh straneh. 

Posebnost gradu je še prostor za 'zelhanje' mesa, pa krušna peč, ki se nadaljuje v kamin. 

Zanimivo je še podstrešje. Ste že kdaj obiskali mali grad na Ptuju? Gre za prostore ptujske knjižnice, ki imajo izjemno oblikovan strop. Podoben občutek da podstrešje Ristovca. Tukaj si želi urediti prostor, kjer bi lahko razstavljal kateri izmed ptujskih umetnikov. 

Med sprehodom po notranjosti gradu pa opazimo knjige, umetniška dela pa celo ... krokodiljo lobanjo! Od restavriranega kavča, do herbarija, pa nagačene živali - nenavsezadnje je šlo za lovski dvorec - vse to je moč opaziti med debelimi zidovi Ristovca. 

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ignac Janžeković? Ma, kaj vam pravim ves čas? ... kakšen Ptuj? ... zagorac! ... opet i ponovo ...

pohorskisvizec

Ti si zagorac in to 100%! Pohvalno, da se je nekdo lotil obnove!

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Preberi ponovno in poglej njegovo faco ponovno! ... pa kaj ste res vsi tako naivni? ... ta bumbar nima za burek, kaj šele za obnovo ... s krediti zbral drobiž za nakup, sedaj bo pa od države žical in TERJAL sredstva naš davkoplačevalski denar ... in še nekaj ... če bi to bilo kaj vredno, ta klošar niti poleg ne bi prišel (niti prismrdel) od gneče potencialnih mrhovinarjev ...

In reply to by pohorskisvizec

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Daj odstrani se s takimi nizkotnimi komentarji. Kakšen pa naj bi po tvoje človek izgledal, da ima denar oz ambicijo kaj naredit? Si prišel iz srednjega veka? Videz je najmanj pomemben, če nekdo dela dobro in ima voljo do nečesa. Nisi vreden komentarja Zagorac!

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfefiter (nepreverjen)

Zato ker imaš prav, večina svetovnih biznismenov, vključno z našim predsednikom države, zgleda enako ... glupaća jedna ... kaj si kdaj slišala za kodeks splošnega izgleda, ki ti ga vse večje firme ob zaposlitvi dajo v podpis ... in? ... bi ti zaposlila tega ksihta? ... bi, ne? ... si mislim, samo nisi delodajalka in nikoli ne boš ... enostavno ... želje so premalo, treba je bit tega sposoben ...

In reply to by Alenkinabratovscina (nepreverjen)

persenovič (nepreverjen)

pa kaj komentiraš s kokošjo
ali ne vidiš da ji je bik v glavoj se sprdnuo

In reply to by Surfefiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Po vzoru falskega graščaškega fakina iz Pragerskega ...

In reply to by pohorskisvizec

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Zelo lepo in pohvale gospodu! Žal naša država nič ne ukrene glede propadajočih stavb kulturnega pomena, ki so potrebna obnove. Tako pa žal večina propada...

Surfeiter (nepreverjen)

To je odgovor v slogu ljudi, ki imajo polne kleti in podstrešja stare krame ... ne se jezit ... menim, treba je ločit seme od plevela ... tisto kar je kulturna dediščina, treba vzdrževat in očuvat ... vse ostalo ... štapić dinamita, pognat v zrak in zgradit na novo ... če en zagorac misli, da je podrtija dober biznis in že vnaprej govori o obiskanosti te podrtije s strani mladine iz okolice, pa mu želim vso srečo ... ampak, meni in proračunu ... OBVOZ!

In reply to by Alenkinabratovscina (nepreverjen)

mirs (nepreverjen)

To je velik zalogaj. Upam, da mu bo uspelo realizirati, kar si je zadal. Gre za pogumno dejanje, zato mu je zaželeti veliko sreče in volje pri nadaljnjem delu.

Fischer (nepreverjen)

Čestitke gospodu za odločitev, ki jo je sprejel. V njo verjame in dela na tem. Nevoščljivcem, ki v življenju niso dosegli nič,razen komentirali iz kavča (Surf oz Zikolino) pa obilo sreče pri lastni nadgradnji pohojenega ega!

Surfefiter (nepreverjen)

Bravo Ribić ... ostro in bistroumno ... pogumno in v sredino ... in meni in Zikollinu si napisal svoje ... hrabro, ni kaj ... pravi pikador z besedami in tezami ... pozabil si le, da je moj noht, ki si ga održem enkrat na teden pametnejši kot si ti in da imam glede zagorca Janžekovića in črpanja davkoplačevalskega denarja prav ... kavč gor ali dol ... in mimogrede ... ne da se hvalim ... v "kavčingu" sem svetovni prvak ... in ti? Najboljši kurir pri dostavljalcu pizz?

In reply to by Fischer (nepreverjen)

persenovič (nepreverjen)

in tako se na novo ustvarjajo novi plemiči
ki bodo živeli od tlačanof v okolici

Tanja flasskon (nepreverjen)

kakšen sexi graščak

gostja (nepreverjen)

Tanja flasskon, lepo, da si se oglasila !

In reply to by Tanja flasskon (nepreverjen)

Snezic (nepreverjen)

Svaka čast za trud. Take ljudi je potrebno podpirat!

persenovič (nepreverjen)

če so pijani jih jaz vedno podpiram da ne padejo po štengah

In reply to by Snezic (nepreverjen)

Miška111 (nepreverjen)

Odlično Ignac!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice