Mestna občina Maribor je Waldorfskemu vrtcu Studenček ponudila začasno nadomestno lokacijo do začetka novega šolskega leta.

Sobotni požar v mariborskem waldorfskem vrtcu je povzročil za 400.000 evrov škode. Več kot 50 otrok je čez noč ostalo brez strehe nad glavo. Večina jih je danes ostala doma, za nujno varstvo so začasno poskrbeli v drugih enotah. Do konca šolskih počitnic bodo sicer gostovali v bližnji waldorfski šoli, nadaljna usoda vzgojiteljev in otrok pa za zdaj še ni jasna.

Ognjeni zublji so zajeli le ostrešje waldorfskega vrtca, a voda, ki jih je pogasila, je močno poškodovala štiri igralnice v pritličju. Po besedah Viktorije Kovačič, direktorice  Waldorfskega vrtca Studenček, je včeraj pri urejanju najnujnejšega pomagalo 70 ljudi.

Še uporabno razmočeno opremo so starši, zaposleni in drugi prostovoljci v nedeljo znosili v sosednjo waldorfsko šolo, kjer jo zdaj čistijo.

K sreči se bo lesena oprema zaradi visokih temperatur hitreje posušila, kot sicer. V sredo naj bi v dveh šolskih učilnicah že uredili igralnice. »Želja, da vzpostavimo normalne pogoje, nas rešuje, da gremo naprej, da delamo,« nam zaupa vzgojiteljica Mojca Sajko Modrinjak.

Iz stropa tudi dva dni po gašenju še kaplja voda. Ker je vrtec ostal brez strehe, se je deset gasilcev iz Gasilske brigade Maribor in Prostovoljnega gasilskega društva Studenci ves dan trudilo, da bi ga vsaj začasno pokrili z zaščitno folijo.

Kriminalisti so ugotovili, da je zagorelo zaradi napake na napeljavi, ki je bila položena po tleh podstrešja. »Na razdelilcu za električno inštalacijo so bili sledovi glodalcev, višja sila. Inštalacija ni bila stara, 2017 je bila kompletno obnovljena, popravljena,« pojasnjuje Kovačičeva.

Mariborska občina in šolsko ministrstvo obljubila pomoč pri iskanju rešitve

A otroci bodo v bližnji waldorfski šoli lahko ostali le do začetka šolskega leta, ko se bodo v učilnice znova vrnili šolarji. Waldorfski vrtec je sicer zasebni vrtec, ki je občini za najete prostore do zdaj plačeval najemnino.

Objekt na naslovu Valvasorjeva ulica 94, v katerem se nahaja Waldorfski vrtec Studenček in ga je minulo soboto zajel požar, je v lasti Mestne občine Maribor in ga ima Inštitut Sofijin Izvir Maribor, v okviru katerega deluje vrtec Studenček, v najemu.

Škoda na objektu, ki je sicer zavarovan, je precejšnja. »Pristop, način in koraki sanacije objekta bodo znani po opravljeni cenitvi in končni oceni škode s strani zavarovalnice,« so sporočili iz Mestne občine Maribor. 

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je po požaru govoril z vodstvom vrtca, Gasilsko brigado Maribor, Uradom za gospodarstvo Mestne občine Maribor in ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom. Včeraj je, kot smo poročali, skupaj s podžupanjo Heleno Kujundžić Lukaček tudi obiskal vrtec. 

Arsenovič je Inštitutu Sofijin Izvir Maribor, v okviru katerega deluje Waldorfski vrtec Studenček, ponudil začasno nadomestno lokacijo do začetka novega šolskega leta, in sicer v Vrtcu Studenci Maribor na Groharjevi ulici: »Za novo šolsko leto bo Mestna občina Maribor, v okviru svojih zmožnosti, pomagala najti ustrezno prostorsko rešitev oziroma nadomestno lokacijo za Waldorfski vrtec Studenček.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice