Največje grobišče iz mlajše bronaste dobe na območju Prekmurja.

Pred dnevi so arheologi v bližini Črenšovcev, na trasi daljnovoda Cirkovce - Pince, odkrili ostanke iz časa kulture žarnih grobišč. 

Za zdaj so odkrili 46 grobov, pričakujejo pa, da jih bodo odkrili še več tudi okrog 70. Gre za največje do zdaj odkrito grobišče iz obdobja mlajše bronaste dobe na območju Prekmurja.

V grobiščih posode in nakit

Grobovi so sicer precej uničeni, saj jih je oranje močno poškodovalo, ker ležijo dokaj plitko.

So pa arheologi med drugim našli keramične posode pa tudi dele nakita, kot so sponke za obleke, igle, ovratnice in zapestnice.

Arheologi dodajajo, da se lahko takšne stvari  najdejo samo ob takih večjih projektih. Sicer pa je največje najdišče iz tega časa Prekmurju najbližje v Mariboru.

Upepeljevanje mrtvih in shranjevanja pepela v žare

Kultura žarnih grobišč je bila pozno bronastodobna kultura srednje Evrope. Ime izhaja iz običaja kremiranja – upepeljevanja mrtvih in shranjevanja pepela v žare, ki so jih nato pokopali na poljih. Kultura žarnih grobišč je sledila kulturi gomil in jo nasledila halštatska kultura. 

Spomnimo, da se že od lani na območju Pomurja poteka gradnja daljnovoda Cirkovce - Pince. Po celotni trasi se nadaljujejo z izvajanjem izkopov gradbenih jam, deli na plitvih in globokih temeljih ter montažo jeklenih konstrukcij. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Seveda, Islamisti (nepreverjen)

so pobili Rome ...

Haja (nepreverjen)

Ha, ha! Zdaj bodo pa z žličkami krampali par let! 🤣🤣

Starejše novice