Nova sortirnica bo predvidoma začela delovati sredi leta 2019, tako podjetju kot uporabnikom bo po načrtih zagotavljala nižje cene odvoza mešanih odpadkov.

Gradnja mariborske sortirnice mešanih komunalnih odpadkov, ki jo gradi podjetje Kostak, poteka po načrtih, je na današnjem ogledu gradbišča ene najsodobnejših sortirnic dejal direktor Snage Cveto Žalik

»Sortirnica je trenutno v fazi montaže. To pomeni, da smo že velik del izdelane opreme zmontirali. Snaga s sortirnico, s tem segmentom krožnega gospodarstva stopa v tisto razvojno fazo, ki bo zanesljivo prekretnica pri filozofiji ravnanja z odpadki v Mariboru in tudi v Sloveniji,« je ob robu ogleda izpostavil prvi mož mariborskega javnega podjetja Snaga.

Sortirnica bo po besedah Žalika v polnem zagonu v letu 2019: »Poleti 2018 verjamemo, da bomo začeli s poskusnim zagonom, pregledali bodo vse tehnične parametre, izvršil se bo tehnični nadzor in takrat lahko rečemo, da bomo pričeli s poskusnim obratovanjem, ki bo trajalo eno leto. V tem enem letu bomo - malo za šalo, malo za res - naštimali vso opremo, ki bo delovala tako, kot smo si jo zamislili.«

Vilibald Šabeder, vodja projekta sortirnica, ki dela spremlja vse od 21. avgusta, ko so gradbišče predali podjetju Kostak, pravi, da vsa dela Snaga natančno nadzoruje. »Sam objekt sortirnice je bil pokrit 8. januarja, tedaj pa smo tudi začeli montirati opremo, ki bo dala tisti želeni učinek oziroma dodano vrednost,« je izpostavil.

Dela, kljub trenutno neugodnim vremenskim razmeram, potekajo po terminskem planu. Začetek poskusnega obratovanja je po uspešnem tehničnem pregledu predviden 21. junija letos.

Odgovoren za financiranje investicije v Snagi Silvester Dominc je ob tem znova razdelal finančno konstrukcijo investicije, ki je vredna 12,5 milijona evrov. Ob soglasju mestnega sveta se je Snaga zadolžila za deset milijonov evrov, 2,5 milijona pa je lastnih sredstev podjetja. Družba se je za obdobje deset let z dvanajstmesečnim moratorijem zadolžila pri bankah NKBM in Sparkasse.

Mešane komunalne odpadke bo Snaga do začetka poskusnega zagona še zmeraj predajala na javnem razpisu izbranemu najugodnejšemu ponudniku. Toda prvi mož družbe opozarja, da so soočeni z bistveno večjo ceno prevzema odpadkov. Če so še pred leti mešane komunalne odpadke prevzemali za 95 evrov po toni, je ta cena iz leta v leto rasla. V letu 2018 je prevzemnik po besedah Snage  za tono mešanih komunalnih odpadkov začel zaračunavati 150 evrov

Trenutna ekonomska cena za izračun položnic je po Žalikovih besedah zdaj še vedno 98 evrov, saj so se cene v Mariboru nazadnje spremenile leta 2006, a v prehodnem obdobju v Snagi napovedujejo dvig komunalnih položnic.

»Moramo se zavedati, da smo gospodarska družba. Mi bomo vse te nastavke in izhodišča iz poslovnega okolja strnili v elaborat, ki ga bomo do 31. marca izdelali in ga poslali vsem našim koristnikom,« še pojasnjuje direktor Snage in dodaja: 

»Rad bi poudaril, da oblikovanje cene ni politična kategorija. Oblikovanje cene je čista ekonomska kategorija. Mi moramo zagotoviti, da deluje družba Snaga po ekonomsko relevantnih pogojih, to je naša naloga.« 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice