Foto: Jure Banfi
250-kilogramska bomba, najdena ta teden na gradbišču v Mariboru, je že uspešno deaktivirana, sirene so označile konec nevarnosti.

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so v Mariboru uspešno deaktivirali v torek najdeno letalsko bombo.

Sirene so okoli 13.20 označile konec nevarnosti, s tem pa je zaključena tudi evakuacija.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Darko Zonič, poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi sredstvi, je dejal, da se je vse izšlo po načrtih, bombo so deaktivirali v prvi fazi.

»Vžigalniki so bili v dobrem stanju, vse je potekalo kot po maslu,« je dejal Zonič.

K bombi samo dva pirotehnika

V jamo sta šla samo dva pirotehnika, en, ki je delal, in drugi, ki je asistiral. To sta bila Prekmurec Jože Novak, ki na tem področju deluje že 30 let, in pa Aljaž Leban, ki je del enote že skoraj 20 let.

»Tako kot imajo kuharji svoje skrivnosti, jih tudi mi imamo,« je hudomušno pripomnil Novak pred mikrofoni novinarjev, ki jih je zanimalo, kako je bilo videti odvijanje vžigalnikov na bombi.

Novinarje je zanimalo tudi, ali ga je bilo kaj strah? »Zdaj so občutki hujši kot tam,« je odgovoril Novak v pristni prekmurščini.

»Imeli smo srečo,« je dejal njegov asistent. Na vprašanje, kako spita ponoči, ko vesta, da ju naslednji dan čaka takšna naloga, pa je v smehu pripomnil: »Skupaj zagotovo ne.«

Darko But, direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, se je zahvalil Mestni občini Maribor, taboru civilne zaščite, gasilcem, državni enoti za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, policiji in prebivalcem: »Vsi smo si oddahnili.«

Bombo bodo zdaj odpeljali na začasno skladišče in nato na uničenje na njihov poligonu v okolici Pivke, za vajo.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Načrt deaktivacije bombe

Stanislav Lotrič, namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, je pred sproženo sireno z znakom za splošno nevarnost pojasnil, kako bo potekala deaktivacija najdene neeksplodirane bombe.

Predvideni sta bili dve fazi:

  • PRVA FAZA: Odvijanje obeh vžigalnikov na bombi. Ob uspehu so z aktivnostmi na tej lokaciji zaključili. Oba vžigalnika bodo v izkopani 10-metrski jami uničili. Bombo bodo prepeljali na nadaljnjo uničenje na poligon uprave za zaščito in reševanje. Vžigalnika sta bila na prvi pogled nepoškodovana.
  • DRUGA FAZA (v primeru neuspeha prve faze): V kolikor vžigalnikov ne bi bilo možno odviti, bi sledila detonacija oziroma uničenje letalske bombe v izkopani jami.

Z bombo je delalo osem pripadnikov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

»Sreča je bila danes na naši strani«  

Mariborski podžupan Samo Peter Medved se je vsem sodelujočim in prebivalcem zahvalil ter znova spomnil, da od novembra velja odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v Mestni občini Maribor. Ta priporoča vsem, ki gradijo, da se predhodno odločijo za izvedbo raziskav.

»Sreča je bila danes na naši strani,« je še pripomnil podžupan.

Foto: Jure Banfi

Posledice bombardiranj mesto čuti še danes

Spomnimo. Maribor je bil v drugi svetovni med najbolj bombardiranimi mesti na območju nekdanje Jugoslavije. Med 7. januarjem 1944 in 12. aprilom 1945 je bilo na območju Mestne občine Maribor izvedenih 29 bombnih napadov, pri tem pa je bilo odvrženih skupno 15.795 bomb. 

V vseh napadih je bil skupno ranjenih 352 ljudi in 483 mrtvih. Poškodovanih je bilo 1834 stavb, 466 jih je bilo porušenih.

Najhujši bombni napad je bil 14. oktobra 1944, ko je na mesto in okolico padlo 560 bomb, ki so ubile 76 ljudi.

Glavni cilji bombardiranj zavezniških letal v Mariboru so bili: železniški in glavni most čez Dravo, glavna, tezenska in studenška železniška postaja, železniške delavnice na Studencih ter industrijski obrati v Melju in na Teznem. 

Na teh območjih vsake toliko časa naletijo na neeksplodirana ubojna sredstva. Po nekaterih analizah naj bi bilo na območju Maribora še okoli 200 neeksplodiranih bomb.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

Samo stojijo
A sploh kdo kaj dela

pohorskisvizec

Tanja, tebe so čakali, da prineseš 1 Štefana...če veš kaj je to!

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Luka. (nepreverjen)

Koliko pa je vse to stalo
Ali so zadevo peljali skozi javni razpis

Starejše novice