Ob mednarodnem dnevu parkov so osnovnošolci spoznavali zanimivosti mariborskega parka (foto: Almira Ćatović).
V mariborskem parku smo obiskali Eko dneve pod okriljem Zveze prijateljev mladine Maribor.

Kljub dežju so danes otroci iz treh različnih osnovnih šol prišli na Eko dneve, ki jih organizira Zveza prijateljev mladine Maribor in raziskovali mariborski park.

V preteklosti so Eko dnevi potekali na enem od mariborskih trgov, letos pa so ti v parku. 

Kako ravnamo ob srečanju s kužki v parku so predstavili učitelji Alfakana. (foto: Almira Ćatović).

Razdeljeni v manjših skupinah so otroci raziskovali park, drevesa, medonosne rastline in njihove opraševalce, se prepričali, da v parku rastejo tudi gobe, spoznavali plazilce in dvoživke ter skrivnostno življenje v tleh, se pogovorili o pasjem bontonu, požgečkali svoja čutila, se umetniško izražali ter ustvarjali iz gline.

Spoznavanje različnih vrst dreves pri nas in po svetu. (foto: Almira Ćatović)

»Danes je mednarodni dan parkov in zato smo se odločili, da jih povprašamo, kaj mislijo, da bi drevesa rada sporočila nam odraslim,« pravi koordinatorica dogodkov Kornelija Kaurin

K sodelovanju na naravoslovnih dnevih so povabljene osnovne šole, dogodek pa je razdeljen na dva termina. Prvi se je zgodil v ponedeljek, 24. maja, drug del pa bo v petek, 4. junija, med 9. in 12. uro, s čimer bo obeležen tudi mednarodni dan varstva okolja, ki poteka 5. junij.

Umetnine iz gline, ki so jih ustvarili osnovnošolci. (foto: Almira Ćatović).

Zanimivosti o mariborskem mestnem parku

Mariborski mestni park je eden najlepših delov Maribora, ki vabi vse generacije k rekreaciji, oddihu, druženju in preživljanju prostega časa v naravi.

Prva drevesa so člani Olepševalnega društva v Mariboru, ki je predhodnik Hortikulturnega društva Maribor, zasadili že med leti 1869 in 1872. Od leta 1976 je območje parka zavarovano kot spomenik oblikovane narave.

V parku, ki je eden najlepših v Evropi, raste okoli 100 vrst domačih in tujih listavcev ter mnogo iglavcev. Ribniki v Mestnem parku nudijo dom številnim vodnim pticam, v njih pa plava več vrst rib. Prebivalci parka so tudi plazilci, glodavci, dvoživke, žužkojedi, da o življenju v tleh sploh ne govorimo.

Ali ste vedeli:
•    da je v parku nekoč delovala otroška mlečna restavracija in otroško igrišče s kopališčem;
•    da je posebnost parka osamljeno drevo;
•    da so po prvi svetovni vojni pred velikim ribnikom zgradili paviljon s čolnarno, garderobami in teraso ter je bilo čolnarjenje in drsanje na ribniku možno do leta 1972;
•    da je bilo leta 1998 ob 100-letnici mariborskega olimpionika Leona Štuklja posajenih 100 novih dreves

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice