Maribor je te dni gostil dalmatinski Split, sinoči pa povabil odlične Klape Šušur in imenitnega Gibonnija, ki je v mariborski publiki izbrskal ljubezen.

Z včerajšnjim večerom se je zaključila predstavitev mesta Split, ki je vstopil v staro mestno jedro Maribora ter ponudil svojo kulturno in turistično ponudbo.

Ob stoletnici priključitve Maribora Kraljevini SHS je na pobudo Mestne občine Maribor in kulturnega producenta Borisa Šinkoviča nastal projekt kulturnega in turističnega povezovanja drugih največjih mest držav, ki sta nekoč sobivali pod isto zastavo. Tako je Maribor od 5. aprila gostil Split, septembra pa se bo v dalmatinskem mestu predstavila še štajerska prestolnica z zimskimi doživetji.

Predavanja, razstave, hrana in ples

V sklopu predstavitve smo si lahko ogledali razstava starih razglednic Splita, prisluhnili predavanju Tee Blagaić Januške o splitskem knjigarju mariborskih korenin Vidu Morpurgu, umetnostno-zgodovinskemu in potopisnemu predavanju Zgodbe iz srca Dalmacije, ter se ob tem predajali glasbeni spremljavi sopranistke Nilde Luketič in pianista Mateja Luketiča.

Na Trgu svobode se je odvila tudi kulturno-kulinarična predstavitev mesta Split z naslovom Nima Splita do Splita, ki ga je pripravila Turistična skupnost Split, medtem ko so bogato kulturno-zgodovinsko izročilo Splita s plesom prikazali člani splitskega Kulturno-umetniškega društva Jedinstvo.

Z ljubeznijo prežet koncert

Zvečer pa so za obalno vzdušje poskrbeli glasovi Klape Šušur s 13-letno tradicijo značilnega dalmatinskega melosa, ki so se preizkusili celo v slovenski En hribček bom kupil … in nas seveda vokalno pokončali. Nato pa so oder prepustili Gibonniju, ki je Trg svobode napolnil do zadnjega kotička z dobro glasbo željnih ljudi, dodal pa tudi, da mu je Maribor od nekdaj bil ljubo mesto.

Glasbenik, ki je za snemanje albuma prodal vso imetje in zaradi izbire vrhunskih svetovnih glasbenikov (Claptonov kitarist, Stingov bobnar, makedonski kitarski virtuoz) skoraj bankrotiral, je pokazal, da je kvaliteta na prvem mestu. Povezal se je z ljudmi, množico osebno nagovoril, na oder povabil mlad par – fantu razložil, kakšna mora biti ljubezen, medtem ko je dekle zaplesalo z orientalskimi boki. Pri miru ni pustil niti na oknu viseč par, ki je s sosednje zgradbe spremljal koncert, temveč je apeliral nanju, da si izmenjata poljub in izkažeta tako nujno potrebno ljubezen.

Skratka – dokazal je, da zna vzpostaviti intimo, medtem ko je band pokazal, da svoje vrhunskosti nikoli ne zmanjšajo niti za odstotek. Več kot dve uri smo lahko uživali v njihovem repertoarju ter odšli neverjetno zadovoljni in ljubeznivi z zaokroženega splitskega večera.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
AK-47 (nepreverjen)

No to je kul glasba ne pa nek thompson ...

Starejše novice