Tako se je odvila parada klobučkov Gospe in gospodje, na Gosposko!, ki sta jo priredila Društvo Hiša in Muzej narodne osvoboditve Maribor

Mariborske ulice so danes polne zanimivega in pestrega dogajanja. Še posebej pestro je na Gosposki ulici, kjer so se ponovno združili različni akterji in pripravili dogodek imenovan Gospe in gospodje, na gosposko! Promenada klobučkov. Projekt nastaja pod okriljem društva Hiša!, poleg pa aktivno sodeluje tudi Muzej narodne osvoboditve Maribor njihov cilj pa je za en dan poskrbeti, da vsak posameznik poišče svoj zaprašeni klobuček, si ga nadane na glavo in se skupaj z ostalimi sprehodi po ulici. 

Promenada klobučkov nas spomni, kako so si ljudje včasih vzeli čas, se na ulici ustavili, pokramljali in si privoščili kavico. Spomnila nas, kako je lahko čudovito, če ne hitimo drug mimo drugega s sklonjenimi glavami in kako nam lahko počasen sprehod med trgovinami in lokali nariše nasmeh na obraz.

Dogodek povezal Gosposko 

Več kot dvajset akterjev je združilo moči in pripravilo delavnice, posebno ponudbo s popusti, kotičke za okrepčitev, kotičke za pripovedovanje zgodb ter vodene oglede, ki jih je pripravil Zavod za turizem Maribor – Pohorje, ki je med drugim za vse obiskovalce s klobučki pripravil tudi posebno, brezplačno vožnjo z vlakcem Jurčkom. Dogodek je privabil tudi društva in klube, ki sicer svojih prostorov nimajo na Gosposki, a se zavedajo pomena oživitve ene pomembnejših ulic v mestu.

Klub mariborskih Študentov – KMŠ je tako za obiskovalce pripravil sladko stojnico. Plesno društvo Sving Maribor ali krajše The Swingbrats je tako pripravilo kar enourni plesni nastop, ki je ogrel nekoliko mrzlo sobotno popoldne. Se je pa dogodek podaljšal tudi na Tyrševo, kjer je Likovna šola Atilem pripravila odličen koncert mladih glasbenikov Nika in Klare.  

Vsako leto je posebna gostja dogodka tudi gospa Franziska Scherbaum, ki vodi parado klobučkov vse od Muzeja NO Maribor do Gosposke, se vmes ustavi na stojnicah, pokramlja s sodelujočimi in obiskovalci ter poda kakšno od neštetih modrosti, ki jih skriva pod svojim klobukom. 

So si pa sprehajalci med sprehodom lahko ogledali tudi razstavo gobelinov, ki so nastali pod spretnimi prsti Ane Podhostnik. »Gobelini so lahko izvezeni na različnih podlagah. Največkrat so to stramini, ki so za ta namen posebej izdelani. Razlikujejo se po gostoti tkanja, številu in debelini niti, barvi ... Lahko so natisnjeni s slikovno podlago ali brez slikovne podlage,« opisuje Podhostnikova, ki še dodaja, da so danes gobelin in tapiserija ponovno moderna in pomembna vsebina notranje opreme stanovanj in pisarn.

Klobuček na glavo in nasmeh na obraz

Dogodka se je udeležilo precej ljudi, ki so z nasmehom na obrazu in klobučkom na glavi spremljali promenado, se udeležili delavnic predvsem pa si vzeli čas zase in za prijatelje, pokramljali ter uživali v prosti v prvi septembrski soboti, kar je tudi namen in cilj dogodka. 

Pestrega dogajanja v mestu še ni konec, od 13. ure dalje bodo ulice Maribora zavzeli kantavtorji. S.O.S. Maribor - Sound of Streets je prvi kantavtorski ulični glasbeni festival v Mariboru. Na njem nastopajo priznani domači in mednarodni kantavtorji. S festivalom želijo organizatorji vzpodbuditi dogajanje v mestnem jedru in na mestnih ulicah, ter ljudem približati kvalitetno avtorsko glasbo. 

Prireditev je dostopna vsakomur, aktivno bo pripomogla k prijaznejši podobi mesta, obenem pa ponuja nastavke za razvijanje ponudbe kulturnega turizma. Kot dodajajo avtorji, je kvalitetna avtorska glasba je premalokrat zastopana na javnih prostorih in prav to želijo spremeniti. 

Foto: Denis Zelnik (društvo Hiša!) 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice